CAW (heel Vlaanderen)

U bent hier

CAW’s voeren opnieuw campagne

13.03

CAW’s voeren opnieuw campagne

Meer bekendheid hulpverlening broodnodig

De CAW’s (centra algemeen welzijnswerk) vinden dat het hulpverleningsaanbod in Vlaanderen nog onvoldoende bekend is. Ze voeren daarom net als vorig jaar een campagne om dat aanbod in de kijker te zetten bij het brede publiek. De campagnespot wordt vanaf 13 maart uitgezonden op Een en Canvas, als Boodschap van Algemeen Nut. De spot wordt ook online verspreid op een.be en sporza.be, via Youtube en Facebook. Er verschijnt ook een driedelige interviewreeks op Sociaal.net. Cliënten vertellen hun verhaal en tonen aan op welke manier ze geholpen werden, en ook hun hulpverleners worden aan het woord gelaten.

106.920 mensen zochten hulp

In 2016 klopten 106.920 mensen aan bij het onthaal van de verschillende centra voor algemeen welzijnswerk voor hulp. De CAW’s hebben zeker de handen vol, maar intussen zijn er nog steeds heel wat mensen die het CAW niet kennen, en die niet weten dat ze ergens terecht kunnen voor hulp.
“Het aanbod meer bekend maken is een belangrijke stap om preventiever te werken” zegt Patrick Seys, voorzitter van CAW Groep. “Op dit moment is het vaak zo dat de mensen al op hun kwetsbaarst zijn wanneer ze hulp vinden. Dat wil ook zeggen dat de hulpverleners vaak een intensiever traject moeten opzetten.” De CAW’s beslisten daarom ook dit jaar campagne te voeren voor meer bekendheid van de hulp.

Echte verhalen waar hulp het verschil maakt

Hulpverlening komt vaak pas echt onder de aandacht wanneer er ergens iets misloopt. “Een pijnlijk voorbeeld is dat van Jordy, met een fatale afloop. Dat zijn ook voor hulpverleners ontzettend pijnlijke momenten. Maar gelukkig zijn er ook succesverhalen waar hulpverlening wel tot een heel mooi resultaat leidt. Alleen komen die misschien te weinig naar buiten” zegt Patrick Seys. Daarom focussen de CAW’s in een interviewreeks op echte verhalen van cliënten waarbij hulpverlening een verschil gemaakt heeft. De driedelige reeks verschijnt op Sociaal.net. Het eerste interview gaat over het gevecht tegen familiaal geweld, een tweede interview gaat over het zoeken naar een woning als vluchteling, en het derde interview focust op scheiding door de ogen van het kind. De interviews verschijnen respectievelijk op 13 maart, 15 maart, en 17 maart op www.sociaal.net.

Samenwerking

De CAW’s willen ook de hand reiken naar andere hulpverleningsorganisaties om meer samen te werken. In de praktijk zijn er al heel wat samenwerkingen. “Maar we kunnen hier nog verder in gaan” zegt Patrick Seys. “Als we de handen nog meer in elkaar slaan, kunnen we beter voorkomen dat er mensen tussen de mazen van het net vallen en kunnen we samen opkomen voor een beter algemeen welzijn in Vlaanderen en Brussel.” Vorige week ondertekenden de CAW’s nog een samenwerkingsprotocol met de OCMW’s.