CAW (heel Vlaanderen)

U bent hier

Dader getuigt over leermaatregel

"Ik ben blij dat ik verplicht werd na te denken over mijn leven"

Vooraleer ik mocht starten aan de vorming Dader In-Zicht, moest er een intakegesprek plaatsvinden. Met knikkende knieën ben ik hier naartoe getrokken, omdat ik altijd met een redelijk sceptisch gevoel en vol vooroordelen heb gekeken naar sessies bij een psycholoog of psychiater. Maar, omdat mij geen keuze werd gelaten, had ik mij als doel gesteld om mij open te stellen en op een positieve manier hieraan mee te werken.

Ik wilde wel eens weten of ik uit zo een sessie iets positiefs kon halen, waar ik in mijn verdere leven mee aan de slag kon.

En ik moet eerlijk bekennen, het is buiten verwachting goed gegaan. In de eerste sessies had ik een nog wat starre houding en bleef ik krampachtig vasthouden aan voorbijgestreefde principes, waarschijnlijk om zo weinig mogelijk gezichtsverlies te lijden. Maar, na een tijdje was de trein vertrokken.

Het klikte gelukkig erg goed met de vormingsbegeleider. Zij heeft mij aan het denken gezet en dingen bereikt met mij die ik op voorhand nooit voor mogelijk had gehouden, nee sterker nog, die ik zou weggelachen hebben.

Ik durf nu met zekerheid te zeggen dat ik als man, vader, vriend en collega een enorme evolutie heb doorgemaakt. Er zijn veel heikele knopen doorgehakt. Mijn leven is er op veel gebieden anders gaan uitzien. Veel plooien zijn gladgestreken. En tot mijn eigen grote verbazing heb ik al deze zaken goed verwerkt en ben ik niet bij de pakken blijven zitten en heb ik mijn problemen het hoofd geboden.

Het is in die mate zelfs geëvolueerd dat het idee geopperd is, en waar ik trouwens serieus over nadenk, om met al mijn positieve en zeker negatieve ervaringen zelf een sociaal geëngageerde opleiding te gaan volgen.

Ik ben dan uiteindelijk dankbaar dat ik dit programma heb MOETEN volgen. Het heeft mij VERPLICHT om na te denken over mijn leven. Zonder dit was het waarschijnlijk heel anders en misschien zelfs uit de hand gelopen. Dit heeft een ander en beter mens van mij gemaakt. Ik kan mij wel voorstellen dat het niet bij iedereen evenveel succes heeft, maar iets neem je er altijd uit mee.

Daarvoor wil ik aan iedereen een oprechte dank u wel uitspreken.