CAW (heel Vlaanderen)

U bent hier

Internationale Mannendag: mannenvluchthuis in de kijker

16.11

Internationale Mannendag: mannenvluchthuis in de kijker

Sam vangt mannelijke slachtoffers van geweld op

Naar aanleiding van de Internationale Mannendag op 19 november blikken we terug op de opening van het eerste vluchthuis voor mannen. Want we mogen niet vergeten dat ook mannen soms lijden onder familiale druk en agressie. Op twee jaar tijd (tot begin 2017) waren er 45 aanmeldingen van mannen die slachtoffer waren van geweld. Momenteel is er echter nog geen structurele financiering voor het Mannenvluchthuis van CAW Boom-Mechelen-Lier.

 

Pas eerste mannenvluchthuis in België

Mannelijke slachtoffers van geweld hebben ook recht op hulpverlening én een veilige schuilplaats indien gewenst. Zo kunnen zij niet alleen terecht bij het onthaal van het dichtstbijzijnde CAW voor begeleiding. Mannen die willen vluchten voor geweld of lijden onder bedreigingen, rekenen ook op opvang in het eerste Vlaamse opvanghuis voor mannen: Sam. Sinds twee jaar kunnen zij zich op het geheime adres in Mechelen schuilhouden tot de dreiging gaat liggen. En dat mag zeker nog iets meer zijn. Want momenteel is er geen structurele financiering voor het mannenvluchthuis zoals  voor eigen personeel. In Nederland zijn er ondertussen al minstens vier mannenvluchthuizen en worden er meer middelen vrijgemaakt.

Van partner- tot eergerelateerd geweld

En niet alleen partners plegen geweld tegen mannen. Soms is er agressie vanuit een hele familie (eergerelateerd geweld) omwille van een ‘verboden’ relatie of seksuele geaardheid die hen uit de gratie doet vallen. Dat vraagt om een andere aanpak van de hulpverleners. Daarnaast verwelkomt Sam naast mannen ook koppels die door hun omgeving bedreigd worden (bijvoorbeeld bij eergerelateerd geweld en relaties die niet op goedkeuring rekenen).

Taboe verhindert mannen om hulp te zoeken

Hulpverleners in het mannenvluchthuis vrezen echter dat ze enkel nog het topje van de ijsberg gezien hebben. Het taboe voor mannelijke slachtoffers laat namelijk zijn sporen na in meerdere fasen van de hulpverlening. Mannen melden het minder vaak en de signalen zijn ook moeilijker op te pikken voor de nabije omgeving. Ten derde vraagt de begeleiding van mannen ook om een andere aanpak dan die voor vrouwen. Er komen bijvoorbeeld andere thema’s naar boven in zo’n gesprek.

 

Foto: Vero Photoart