CAW (heel Vlaanderen)

U bent hier

Een veilig onderkomen

Als je daar nood aan hebt, kan je ook in een opvangcentrum terecht. Er zijn verschillende vormen van opvang, waar je afhankelijk van de aard van je probleem, terecht kan. Als je in een opvangcentrum verblijft, word je ook steeds begeleid. De hulpverlener zal luisteren naar jouw verhaal, en zal je helpen zoeken naar oplossingen voor je vragen en problemen.

Nood aan opvang?

Neem contact op met een onthaal in je buurt.

Je betaalt voor je verblijf steeds een vaste dagprijs. Er is een maximumdagprijs vastgelegd. Als je niet over voldoende inkomen beschikt zal een OCMW deze verblijfkosten voor je betalen.

Crisisopvang

Een crisisopvangcentrum biedt een tijdelijk onderkomen wanneer je door omstandigheden niet langer thuis kan wonen of wanneer je door een noodsituatie geen onderdak meer hebt. De opvangcentra bieden een veilige en beschermende omgeving.
Er is een crisisopvangcentrum in Antwerpen, Turnhout, Mechelen, Leuven, Halle, Gent en Brugge.

Vrouwenopvang

Een vrouwenopvangcentrum biedt een tijdelijk onderkomen aan vrouwen (en hun kinderen) die door omstandigheden niet langer thuis kunnen wonen of wanneer ze door een noodsituatie geen onderdak meer hebben.
Er is een vrouwenopvang in Brugge, Oostende, Ieper, Kortrijk, Diest, Gent, Geraardsbergen, Antwerpen en Geel.

Vluchthuis

Een vluchthuis biedt een geheim of beveiligd onderkomen aan vrouwen (en hun kinderen) die niet langer thuis kunnen of willen verblijven, wegens bedreiging, een gevoel van onveiligheid of angst, misbruik of geweld.
De adressen van vluchthuizen zijn geheim.

Mannenopvang

Een mannenopvangcentrum biedt een tijdelijk onderkomen aan mannen (en hun kinderen) wanneer ze door omstandigheden niet langer thuis kunnen wonen of wanneer ze door een noodsituatie geen onderdak meer hebben.
Er is een mannenopvang in Brugge, Bredene, Ieper, Kortrijk, Gent, Geraardsbergen, Antwerpen, Mechelen, Turnhout, Lommel, Maasmechelen en Beringen.

Jongerenopvang

Een jongerenopvangcentrum biedt een tijdelijk onderkomen aan jongeren die door omstandigheden niet langer thuis kunnen wonen of wanneer ze door een noodsituatie geen onderdak meer hebben. 

Er is een jongerenopvang in Brugge, Ronse, Leuven, Kortrijk, Antwerpen, Geel en Kuringen.

Gezinsopvang

In de gezinsopvang kunnen zowel mannen als vrouwen, met of zonder kinderen terecht. Er is onder andere gezinsopvang in Gent, Ronse, Aalst, Dendermonde, Lokeren en Beveren.

Winteropvang

Tijdens de koudste maanden van het jaar wordt er op sommige plaatsen winteropvang georganiseerd.

Er is helaas niet altijd plaats in de opvangcentra. Wanneer je contact opneemt, kunnen we jou ook informeren over andere organisaties met opvangbedden of andere alternatieven.

kind meisje met teddybeer

Hallo! Mijn naam is Emma, ik ben negen jaar. Ik woon met mijn mama en mijn twee broers, Klaas en Maarten, in een vluchthuis.Morgen verhuizen we naar een echt huisje. Wat ben ik blij! Ik maakte hier in het vluchthuis wel al wat vriendjes, die ik ga missen. Katrien Lees verder