laatste versie

Heb je te maken met geweld in jouw gezin of relatie? Of met de dreiging van geweld?

Blijf er niet mee zitten. Er zijn verschillende manieren om hulp te krijgen. Je staat er niet alleen voor.

 

 

 

Dit aanbod is enkel beschikbaar in de regio Brussel.

Praat erover met iemand die je vertrouwt

Praten kan goed zijn om jouw verhaal te delen. Zo doorbreek je de muur om je heen en besef je dat je er niet alleen voor staat. Durven praten over het geweld met iemand in jouw omgeving is daarom een belangrijke eerste stap. Vaak zijn meer mensen bereid je te helpen dan je zelf denkt. Je kunt je hart luchten bij deze persoon en vragen of hij of zij met je mee gaat naar een hulpinstantie.

 

Durf hulp in te schakelen

Wil je ondersteuning bij het omgaan met geweld binnen je relatie of gezin? Wil je dat dit geweld stopt? Bij CAW Brussel kun je hiervoor terecht :

 • We bespreken het geweld waar jij in jouw gezin of relatie mee te maken krijgt. Het is niet iets waar je je schuldig over moet voelen of over moet schamen. Durven praten over het geweld is de eerste stap om voorbij het schuldgevoel en de schaamte te stappen. Want dit hoeft geen taboe te zijn.
 • We bieden zorg op maat aan! We verkennen samen wat er nodig is in jouw situatie. We begeleiden jou (en mogelijks jouw partner indien je dit wenst) bij eender welke vraag over geweld.
 • We kijken samen wat en hoe groot de risico’s zijn voor jou, en eventueel de kinderen. We bespreken wat je kunt doen om te vermijden dat het geweld erger wordt. We zoeken samen naar een antwoord op de vraag “Hoe kunnen we de risico’s kleiner maken?”. In eerste instantie luisteren we naar jou! Maar we kunnen dit ook samen met jou en je partner doen als je dit wenst.
 • We gaan samen op zoek naar de oorzaken en de stressbronnen. We bekijken wat aanleiding geeft tot het geweld en zoeken naar oplossingen en de meest gepaste ondersteuning om deze oorzaken, eventueel samen als koppel of gezin, aan te pakken.
 • We geven ook informatie en inzicht in geweld- en relatiedynamieken. We geven jou tools om met het geweld om te gaan. Zo weet je op welk moment je welk gedrag kunt stellen om het geweld te doen afnemen of het te omzeilen, zoals bijvoorbeeld het nemen van een time-out. We kunnen ook samen met jouw partner op zoek gaan naar de impact van elkaars gedrag en wat jullie kunnen veranderen zodat de discussie niet uit de hand zou lopen.
 • Druk en stress omwille van praktische dingen kunnen soms ook de dynamiek tussen jou en jouw partner bepalen. We bekijken daarom, als jij dat wil, bij wie in je directe omgeving je terecht kunt als je hulp nodig hebt. Op die manier maak je ruimte om rond jullie relatiedynamiek te werken.
 • We laten je ook niet zomaar los wanneer de ondersteuning stopt. Ook nadat de begeleiding is afgelopen zijn we bereid om contact op te nemen om te kijken of alles nog goed gaat.

 

Wat is geweld?

Er zijn verschillende vormen van geweld: fysiek,  seksueel,  psychisch  en  economisch geweld.  Deze vormen lopen vaak door elkaar.

 • Fysiek geweld is de meest gekende vorm van geweld omdat de gevolgen meestal duidelijk zichtbaar zijn. Het gaat over slaan, schoppen, verwonden, poging tot verstikken of wurgen, op- of buitensluiten, met een voorwerp gooien,…
 • Komen de volgende zaken voor in jouw gezin of relatie: vernederen, bedreigen, roepen, beledigen of schelden, controleren van het sociale leven en het beperken van contacten met vrienden of familie, het opzettelijk vernielen van persoonlijke bezittingen,….? Dan heb je te maken met psychisch of emotioneel geweld.
 • Is het bij jou zo dat de onderlinge afspraken over geld onevenwichtig zijn? Krijgt iemand bijvoorbeeld geen beheer over zijn eigen loon of geen of onvoldoende huishoudgeld? Dan is er in jouw relatie of gezin sprake van economisch of financieel geweld.
 • Seksueel geweld is de meest verborgen vorm van geweld. Het gaat dan over gedwongen seksuele handelingen, handtastelijkheden, iemand ongewenst bekijken of begluren, seks als beloning of straf gebruiken om de ander te domineren,…

 

Contacteer ons

–  Onthaal

–   JAC Brussel is de jongerenwerking van CAW Brussel

–  Bel, mail of chat met 1712

 

Directe nood?

Als er directe nood is: bel het alarmnummer 101. De politie is opgeleid om met huiselijk geweld en kindermishandeling om te gaan. Dit nummer is alleen voor noodgevallen.

 

Partnergeweld in je omgeving

Veel mensen weten geen raad met geweld in hun omgeving. Het is heel begrijpelijk als je niet meteen weet hoe te reageren. Lees hier een aantal tips om er op een goede manier mee om te gaan.

 

Info voor professionals

Kom jij binnen jouw organisatie in aanraking met intrafamiliaal geweld? Zit je vaak met vragen en zou je meer inzicht willen krijgen in dit thema? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina.