E-inclusie: Iedereen mee in de digitale wereld

Ons project werd geselecteerd voor De Warmste Week 2022!

Digitalisering biedt kansen, maar een groep mensen valt ook uit de boot. Als CAW willen we ervoor zorgen dat iedereen mee kan, ook digitaal! Dankzij donaties van bedrijven en de samenwerking met onze partners kunnen we mensen digitale kansen geven. Ons laptopproject betekent een wereld van verschil voor Tamer en zijn kinderen.

Een laptop voor Tamer

Tamer (42) woont sinds 2011 in België. Zijn gezin van 3 (binnenkort 4) noemt hij zijn voetbalteam. Al 10 jaar werkt hij als heftruckchauffeur, maar sinds kort promoveerde hij naar logistiek bediende. Via zijn woonbegeleider bij het CAW kon Tamer een goedkope, maar kwalitatieve tweedehands laptop kopen om te oefenen voor zijn nieuwe job.

“Een jaar geleden klopte ik aan bij het CAW. Op dat moment had ik moeilijkheden op verschillende vlakken in mijn leven. Samen met Jonas, mijn begeleider (bij Team Wonen Stad) ondernam ik heel wat stappen. Voor de kinderen vonden we een fijne school, we sloten een hospitalisatieverzekering af voor mijn vrouw die binnenkort moet bevallen, ik vond een vaste job en we hopen binnenkort te verhuizen naar een groter appartement.

Maar die zoektocht is niet gemakkelijk voor het gezin. Tamer schakelde de hulp van zijn woonbegeleider in en samen zochten ze online naar geschikte appartementen. Hiervoor gebruikten ze de laptop van Tamer, maar deze was toen in zeer slechte staat. “Als je het scherm aanraakte, viel het toestel uit en ik kon de laptop niet zonder kabel gebruiken. Daarom stelde Jonas voor om een nieuw toestel aan te kopen via het CAW. Zo kon ik verder zoeken naar een appartement.”

Ondertussen kreeg Tamer ook promotie op zijn werk. Van heftruckchauffeur naar bediende ‘logistiek’. “De laptop geeft me de mogelijkheid om volop voor deze job te gaan. Mijn collega’s geven me veel uitleg, maar soms is daar geen tijd voor. Daarom oefen ik graag zelf thuis op de computer. Het is niet het nieuwste model, maar wel betaalbaar. Alles wat ik nodig heb staat erop”.

“Binnenkort zou ik voor mijn oudste zoon ook graag een laptop bestellen via het CAW. Nu neemt hij vaak de tablet van op school, maar zijn juf gaf aan dat hij meer moet oefenen. Mijn zoon doet al enorm zijn best, maar met een eigen laptop kan hij de lessen thuis voorbereiden en online oefeningen maken. Ik wil hem de laptop graag geven, maar momenteel is zijn kamer te klein en kan er geen bureautje geïnstalleerd worden, waardoor hij zijn huiswerk op zijn bed zou moeten maken. Dat is niet ideaal. Hopelijk vinden we dus snel een groter appartement!

Een samenwerking met partners en bedrijven

De laptop van Tamer werd geschonken door Delaware. Dankzij twee structurele partners kan CAW Antwerpen gedoneerde toestellen laten opknappen. Data wordt gecertificeerd gewist, de laptops worden voorzien van nieuwe software en een Office pakketten. Na refurbishing koopt CAW Antwerpen de opgeknapte toestellen terug aan. Iedereen die in begeleiding is, kan voor een kleine bijdrage zo’n toestel aankopen.

Digitalisering, we kunnen er niet meer om heen. Voor velen biedt het kansen, maar een grote groep wordt uitgesloten. Digitale uitsluiting gaat vaak samen sociale uitsluiting. Als CAW hebben we de taak om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan. Ook in de digitale wereld. Dankzij donaties van bedrijven en de samenwerking met onze partners kan CAW Antwerpen heel wat mensen digitale kansen geven. En met de hulp van De Warmste Week 2022 krijgen we er nog een mooie financiële bijdrage bovenop! Dit kunnen we gebruiken om alle geschonken toestellen te laten opknappen.

Wil jouw bedrijf dit project mee ondersteunen? Contacteer ons!

Wil jij het project een financieel duwtje in de rug geven? Doe een gift!