Onze hulpverlening aan Oekraïense vluchtelingen
In 2025 sluit het nooddorp voor Oekraïense vluchtelingen. Dit heeft ook een impact op de manier waarop we Oekraïense vluchtelingen ondersteunen.
Toen in 2022 de oorlog uitbrak in Oekraïne maakte de Vlaamse overheid extra middelen vrij voor alle CAW’s in Vlaanderen en Brussel om ervoor te zorgen dat vluchtelingen bij ons terecht kunnen met persoonlijke of psychosociale problemen. Medewerkers van CAW Antwerpen maakten Oekraïense nieuwkomers wegwijs in het aanbod aan ondersteuning en hielpen hen met praktische en psychosociale vragen. Ook de stad Antwerpen voorzag in extra middelen voor het onthaal en de opvang van Oekraïense vluchtelingen.
Nooddorp Middenvijver
In Antwerpen werd bovendien ook een nooddorp gebouwd voor Oekraïense vluchtelingen. In nooddorp Middenvijver vonden in totaal meer dan 987 mensen onderdak. CAW Antwerpen opende er een CAW huis waar bewoners terecht konden met al hun welzijnsvragen. Daarnaast hadden we ook een rol als uitvoerende sociale huisbaas: we gaven uitleg aan bewoners over hun huurcontract, we legden de huisregels uit en gingen in gesprek met hen bij overlast of wanbetalingen.
Sinds de opstart van onze hulpverlening voor Oekraïense vluchtelingen hielpen we meer dan 1000 cliënten in de opvang en 1761 op de verschillende onthaalplekken. In het begin kregen we vooral praktische en administratieve vragen. Met de hulp van collega’s die de taal en cultuur kenden, konden we ook de meer complexe dingen bespreekbaar maken. Onze aanpak heeft ertoe bijgedragen dat bewoners vertrouwen hebben in de hulpverlening en de stap durven zetten om hulp te vragen aan het CAW en aan andere partners rond thema’s zoals mentaal welzijn, intrafamiliaal geweld en andere… Dat vinden we een belangrijke verwezenlijking die de kansen op een goede toekomst sterk verhoogt.
En nu?
In 2025 sluit het nooddorp. De bewoners moeten op zoek naar een woonst op de private markt. CAW huis Middenvijver in het nooddorp sluit dus ook vanaf januari, evenals het welzijnsonthaal in het Welkomstpunt. We blijven vluchtelingen uit Oekraïne volop ondersteunen via onze reguliere werkingen. We bereiden deze overgang al een hele tijd voor. Cliënten die een traject volgen worden overgedragen aan collega’s van andere CAW huizen zodat hun traject kan verderlopen zonder onderbreking. We contacteerden partners voor de overdracht van dossiers en cliënten worden wegwijs gemaakt waar ze in de toekomst terecht kunnen met hun vragen.
Ondanks al deze voorbereidingen blijven we bezorgd over grote drempels rond taal, administratie en de huidige wooncrisis die een duurzaam verblijf bemoeilijken. We zorgen voor een warme overdracht en laten deze mensen niet los. CAW collega’s kregen een vorming over de meest voorkomende vragen en we bundelen alle info en verworven expertise op een infoplatformen. Oekraïnse vluchtelingen uit het nooddorp kunnen dichtbij terecht in het CAW huis op Linkeroever of in één van de 10 andere CAW huizen van CAW Antwerpen.
Alle info over de CAW huizen in ons werkingsgebied vind je hier
De stad Antwerpen verzamelde alle info over hulp aan Oekraïense vluchtelingen op haar website.