CAW maakt sterker

Hoe breng je een slechtnieuwsgesprek en hoe kan je doorverwijzen naar Slachtofferhulp van CAW? We willen jou als professional daarin graag ondersteunen. Slachtofferhulp biedt emotionele, praktische en juridische hulp en ondersteunt en begeleidt slachtoffers van misdrijven, rampen en verkeersongevallen.

We zijn er ook voor getuigen en betrokkenen van het slachtoffer zoals familieleden en vrienden en voor nabestaanden van zelfdoding. Zo maakt CAW slachtoffers sterker.

Bereid je goed voor op een slechtnieuwsgesprek

Iemand in je omgeving werd slachtoffer. Een patiënt van je overlijdt, een van je cliënten is betrokken in een ongeval. Soms ben jij de boodschapper van slecht nieuws. Ben je geneigd om het gesprek uit te stellen of zoek je woorden om de boodschap te verzachten? Een goed voorbereid gesprek maakt het nieuws niet minder slecht, maar kan jou en de ontvanger wel helpen.

Een overlijden, een inbraak, overval, verkrachting, verkeersongeval…  Het zijn schokkende gebeurtenissen die levens ingrijpend kunnen veranderen. Soms moet jij als professional het slechte nieuws brengen. Je wil informeren, maar tegelijk je bezorgdheid tonen. Je zoekt naar de juiste woorden, maar twijfelt of ze wel duidelijk genoeg zijn. Soms wringen boodschappers zich in allerlei bochten om het slechte nieuws uit te stellen of te verzachten. Toch is correcte informatie en een juiste aanpak belangrijk.

Het is belangrijk om te weten dat iedereen anders reageert op traumatische gebeurtenissen en dat het normaal is om verschillende emoties en reacties te ervaren. Mensen hoeven dit niet alleen te verwerken. Hulp zoeken betekent niet “dat je niet goed bezig bent” of dat je “het niet normaal verwerkt”. Je kan doorverwijzen naar Slachtofferhulp van CAW.

CAW doet meer dan je denkt

Maar CAW helpt natuurlijk met zoveel meer. Zo steunen we de mensen die het psychisch moeilijk hebben, die leven in een onveilige thuissituatie, die hun schulden niet kunnen betalen… In onze nieuwsbrief en op deze pagina lichten we elke maand toe hoe CAW deze mensen ondersteunt, aan de hand van concrete voorbeelden, cijfers, interviews, getuigenissen en opiniestukken.

Wil je onze updates niet missen? Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief.

Over het CAW

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Een moeilijke relatie. Persoonlijke moeilijkheden. Financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving… We bieden ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven.

Lees verder