CAW Inzicht 2013/3

Is het u ook opgevallen? Daags nadat de Sint opnieuw zuidelijkere oorden opzoekt, tooit kerstverlichting menig straat en voortuin. Kerststallen worden opgetrokken. Handelaars trekken alle registers open om hun eindejaaraanbod aan te prijzen. Het lijstje aan de muur getuigt van de eerste brainstorm over het feestmenu van dit jaar. Rook komt uit de schoorstenen. Tekenen van gezelligheid en warmte – de warmste periode van het jaar bij temperaturen onder nul.

Uitnodigen en te gast zijn, koken en aanschuiven, cadeautjes inpakken en uitpakken. Een klassieke december die nochtans een en ander veronderstelt. Is er überhaupt een eindejaarbudget om te spenderen? Hebben we een dak boven ons hoofd om mensen onder uit te nodigen? En als dat dak er is, slagen we er dan ook in om er ons echt thuis te voelen? Zijn er mensen rondom ons om mee samen te zijn en te vieren?
We hebben geen eeuwenoud kerstverhaal nodig om te weten dat ook december net als alle voorgaande maanden er een van contrasten is. Ook in Oost-Brabant worden nog te veel mensen geconfronteerd met een leven op straat, met plotse of langdurige dakloosheid, met dreigende uithuiszetting, met een huis en een gezinsomgeving waar ze zich niet thuis kunnen of mogen voelen.

Om deze video te kunnen bekijken, heb je een moderne browser nodig.