Getuigenis

Papa's versterken elkaar

In het Huis van het Kind Antwerpen-Noord De Wijk kunnen ouders terecht met alle vragen over kinderen grootbrengen. CAW Inloopteam Samik is hier partner en creëerde een ontmoetingsplek voor ouders en kinderen tot en met 6 
jaar. In de Speelvijver kunnen kinderen komen klauteren en knutselen en in de Spelotheek kan je speelgoed uitlenen. Opvoedingsondersteuning komt in de vorm van een samenspelgroep, spel aan huis en praatgroepen voor moeders en vaders. Wij gingen langs bij de Papagroep.

Twee keer per maand  komt de Papagroep samen om ervaringen en tips uit te wisselen. Aliman en Fatima begeleiden de groep en bieden ondersteuning. Vandaag wordt verder gepraat over het thema dat vorige keer al werd aangesneden: kinderen en seksualiteit.

Fatima legt uit dat ouders het vaak moeilijk vinden om met jonge kinderen te praten over seksualiteit omdat ze vinden dat kinderen dit nog niet hoeven te weten. “Maar met seksuele opvoeding is het zoals met elke andere opvoeding: het gaat beetje bij beetje en op het niveau van je kind. Belangrijk is een sfeer te creëren waarin alle vragen gesteld kunnen worden en waar ze een eerlijk antwoord krijgen.”

Hoe praat je over eerste verliefdheden? En hoe ga je om met de cultuurverschillen rond seksualiteit?

Als ze even later uit haar eigen leefwereld voorbeelden geeft van nieuwsgierige kleuters die doktertje spelen en elkaars lijf ontdekken, komen ook de verhalen en vragen van de papa’s. Hoe je dan best reageert op zo’n nieuwsgierige peuter? Hoe praat je over eerste verliefdheden? En hoe ga je om met de cultuurverschillen rond seksualiteit? Fatima legt uit dat je geen vragen moet ontwijken of wegwuiven – “daar ben je nog wat klein voor” – maar beter altijd een antwoord probeert te geven op het niveau van je kind.

“Hier kunnen we terecht met onze vragen en de adviezen van Fatima en Aliman hebben me al goed geholpen”

Het valt op dat deze papa’s bewust en actief betrokken zijn bij de opvoeding. Een goede band met hun kinderen vinden ze héél belangrijk en de Papagroep helpt hen daarbij. “Hier kunnen we terecht met onze vragen en de adviezen van Fatima en Aliman hebben me al goed geholpen” vindt Okan. Hij is vader van Esila, Dogan, Aslan en Ali. Zijn ogen beginnen te glanzen als hij over hen praat. Hij zag de affiche voor de Papagroep 2 jaar geleden in het centrum en is enthousiast. Waarom? “De opvoedingstips, maar ook de contacten met andere vaders en de praktische informatie over bijvoorbeeld het schoolsysteem zijn heel nuttig. Het is ook een manier om te leren hoe de dingen hier in België gaan.” Hij bracht de afgelopen jaren ook wel eens een bevriende vader mee naar de praatgroep, maar niet iedereen bleef komen.

Ferhad, vader van 4, wil geen bijeenkomst missen. “Kinderen opvoeden is het moeilijkste dat er is, maar je wordt er totaal niet op voorbereid. Mijn vrouw en ik hadden geen ervaring en we hadden veel vragen. In mijn thuisland vangt de familie veel mee op, maar hier zijn we alleen als gezin. Het advies dat we hier krijgen, helpt me om thuis een betere opvoeding te geven. Het moeilijkste vind ik consequent zijn. Ik ben blij dat we hier ervaringen kunnen uitwisselen en van elkaar kunnen leren. ” Zijn advies voor jonge vaders? “Zorg dat je betrokken bent bij de schoolopleiding van je kinderen. Elke avond vraag ik hen wat ze geleerd hebben en kijken we samen naar hun huiswerk. Zelf heb ik geen goed diploma en ik vind het belangrijk dat mijn kinderen goed studeren. En een ander belangrijk advies: probeer altijd rustig te blijven en je geduld te bewaren (lacht).“

“Hier heb ik geleerd bewust tijd te maken voor activiteiten samen met mijn kinderen.”

Karl komt sinds een halfjaar naar de Papagroep.“Ik merk dat we als vaders vaak dezelfde vragen of twijfels hebben. Het is interessant andere meningen te horen. Vroeger verloor ik sneller mijn geduld. Hier heb ik geleerd bewust tijd te maken voor activiteiten samen met mijn kinderen. Dat is fijn en het is goed voor onze band. Okan beaamt :“Ik geniet echt van de activiteiten met de kinderen die de Papagroep organiseert.Vorig jaar gingen we naar het kindertheater bijvoorbeeld, dat was prachtig. Het zou fijn zijn als meer papa’s de weg vinden, dat maakt het nog leuker en interessanter!

Tekst: Sofie Guns