Coronamaatregelen: schiet vandaag nog in actie

We moeten ons met zijn allen strikt aan de corona-maatregelen houden om te vermijden dat ons land in dezelfde verschrikkelijke situatie als Italië terechtkomt. Dat zegt Wim Derave, professor inspanningsfysiologie aan de UGent.

Professor Derave vergelijkt de epidemie met een sneeuwbal bovenop een berg. Die rolt naar beneden, eerst traag en klein en dan altijd maar sneller en groter totdat het een lawine is. Het goede nieuws is dat er nu nog iets aan te doen is. We kunnen nu nog onze arm voor de sneeuwbal leggen omdat ze nog net niet te zwaar is. Maar binnen enkele dagen is ze zo groot dat we ze niet meer kunnen tegenhouden. Dan wordt het een lawine die onze ziekenhuizen kan bedelven.

Daarom moeten we vandaag in actie schieten!

Het is super belangrijk dat jullie de tips hieronder strikt opvolgen. Het kan vele mensenlevens redden in België, misschien wel van mensen die je heel goed kent, zoals je ouders of je grootouders.

Wat moet je doen ?

  1. Bepaal de grootte van je eigen bubble

Je bubbel is je eigen kring van mensen waar niemand anders in komt. Ideaal bevat die bubble maar één andere mens, maar dat lukt bijna niemand. Je huisgenoten, en misschien je lief, maar meer echt niet. Alleen zij. Al de andere mensen kom je best helemaal niet tegen.

  1. Houd alle anderen op een afstand

Als het toch niet anders kan en je bijvoorbeeld naar de opvang op school moet gaan omdat je beide ouders werken, hou anderen dan op een afstand. Je neem best 2 meter voor de veiligheid.

  1. Was vaak je handen met zeep. Doe dat sowieso als je van buiten komt

Iedereen kan besmet zijn. Die beestjes zitten eerst een tijdje in je lijf voor je er last van krijgt, en misschien krijg je er wel helemaal geen last van, maar je kan ze dan wel nog doorgeven.

  1. Sociaal zijn kan voorlopig enkel nog op sociale media

Je mag geen vrienden bezoeken en ook geen feestjes houden. Afspreken en communiceren doe je vanaf nu enkel online. Wees creatief.

  1. Je mag (voorlopig nog) wel naar buiten

Je mag gaan sporten of gaan wandelen. Dat doet je goed. Maar isoleer jezelf ook dan van de anderen. Alleen met de mensen van jouw eigen bubble mag je buitenhuis dichter contact hebben

Deel dit bericht en spreek je vrienden via sociale media aan als ze zich niet aan deze regels houden.

Op de facebookpagina ‘De Bezorgde Professor’ houdt professor Derave je zo goed mogelijk op de hoogte over de situatie en geeft hij tips.