Daklozenopvang heeft enorm tekort aan mondmaskers en alcoholgel

#Blijfinuwkot is momenteel de boodschap. Iedereen wordt aangeraden om zoveel mogelijk binnen te blijven. Maar wat als je geen ‘kot’ hebt? De CAW’s zijn bezorgd om de mensen die geen thuis hebben.

Onzichtbare vijand

Corona, het raakt ons allemaal. Een onzichtbare vijand die is binnen geslopen. Een virus dat eender wie ernstig ziek kan maken. Een virus met grote gevolgen voor ons allemaal. Verstrengde maatregelen zijn sinds 12 uur vanmiddag van kracht.

‘Wat als je geen plek hebt om je te beschermen?’

De overheid raadt aan om zoveel mogelijk binnen te blijven. Mensen mogen enkel buiten voor noodzakelijke zaken zoals boodschappen en noodgevallen. Wandelen met je gezin of één vriend of vriendin is nog toegestaan. Voor de rest blijven we met z’n allen thuis. Veilig in onze cocon.

Maar wat als je geen thuis hebt? Geen plek om je terug te trekken en je te beschermen tegen deze onzichtbare vijand? Wat moet je dan doen? Dit is de schrijnende realiteit voor dak- en thuislozen.

Nachtopvang blijft open

De medewerkers van de elf Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) in Vlaanderen en Brussel zetten alles op alles om dak- en thuislozen verder te helpen. Terwijl heel wat andere organisaties het werk neerleggen, blijven onze hulpverleners mensen zonder netwerk opvangen die nergens anders terecht kunnen.

“De nachtopvang van het CAW, waar dak- en thuislozen overnachten, blijft open”, zegt Piet Steenssens van CAW Antwerpen. Medewerkers houden zich strikt aan de veiligheidsmaatregelen, maar dit is niet altijd even evident.

“Onze mensen zijn enorm in de weer, zonder zelf beschermd te zijn. Er is namelijk een enorm te kort aan beschermend materiaal, zoals mondmaskers en alcoholgel”, zegt Anita Cautaers, directeur van de CAW Groep.

Buffer voor ziekenhuizen en huisartsen

“Momenteel zetten we sterk in op humanitaire hulp. We geven de basis aan mensen zodat ze kunnen overleven”, zegt Tom Van Vlierberghe van CAW Brussel.

“We leggen uit wat aan de hand is, leren hen de veiligheidsvoorschriften en hoe ze zichzelf het beste kunnen beschermen. Zo zijn we een buffer voor ziekenhuizen en huisartsen. We zorgen ervoor dat onze cliënten niet meteen naar spoed gaan bij mogelijke symptomen, maar nemen eerst contact op met de huisarts. Indien iemand in de residentiële centra in quarantaine moet dan zonderen we die persoon af in een aparte ruimte. Dit geeft bijkomende druk op de onthaalcentra.”

‘Overdag is er geen toegankelijke plek voor dak- en thuislozen. Zij dolen rond in de straten.’

Heel wat vrijwillige initiatieven die voeding voorzien voor dak- en thuislozen sluiten ondertussen de deuren. Wij krijgen een enorme instroom van dak- en thuisloze cliënten die geen inkomen hebben en die nergens nog aan voeding geraken. Dit is een groot probleem.

Daarnaast kunnen we niet doorverwijzen naar andere diensten. Ze zijn allemaal dicht. Overdag is er geen toegankelijke plek voor dak- en thuislozen. Zij dolen rond in de straten terwijl wij in onze veilige cocon zitten.

De CAW’s roepen lokale besturen op om samen te zoeken naar duurzame oplossingen voor dak- en thuislozen. Dit is broodnodig. Enkel zo kunnen wij iedereen beschermen tegen deze onzichtbare vijand.

Dit artikel werd op 18 maart 2020 gepubliceerd op www.sociaal.net.