Solidair verhuren via het Woonanker

De collega’s van Het Woonanker Leuven gaan de komende maanden op pad om samenwerkingen aan te gaan met immokantoren én met particuliere verhuurders. Op die manier hopen ze nog meer mensen te helpen aan een betaalbare en kwalitatieve huurwoning.

Het Woonanker helpt maatschappelijk kwetsbare mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het zoeken naar een huurwoning: thuis- of dakloze mensen, vluchtelingen, slecht behuisde mensen.

De collega’s zetten in op een uitgebreide rechtendetectie en stellen op maat van en samen met de bezoeker een realistisch ‘huurprofiel’ op. Samen met een vrijwilliger nemen ze dan hun eigen zoektocht in handen: hoe zoek je een woning op het internet, hoe bel je met een eigenaar, waarop moet je letten bij het bezichtigen van een huurwoning, waaraan moet je denken bij je verhuis…

“In heel het proces van de zoektocht tot het intrekken in de nieuwe woonst kunnen ze rekenen op onze ondersteuning. Op die manier willen we hen versterken en weerbaarder maken op een erg concurrentiële huisvestingsmarkt,” vertelt teamleider Jeroen De Wilde.

Wooncrisis

“Er heerst een wooncrisis in Vlaanderen. Er staan maar liefst 155 000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Dat zijn evenveel gezinnen als er sociale woningen zijn in Vlaanderen. Dat bekent dus dat er heel wat kwetsbare mensen op zoek naar een kwalitatieve woning op de private huurmarkt.”

Solidair Verhuren

Het Woonanker maakt daarom een statement van Solidair Verhuren. Dat is verhuren aan personen of gezinnen die het door omstandigheden moeilijk hebben. En dat kan dan een volledige woning zijn, maar evengoed een stuk van de woning.

“We merken dat er soms aarzelend gereageerd wordt wanneer verhuurders horen dat het gaat om een huurder via het Woonanker. Dit terwijl we net heel wat ondersteuning bieden, waar ook een verhuurder belang aan heeft. Door in gesprek te gaan met verhuurders en immokantoren, elkaar te leren kennen én op zoek te gaan naar de win-win formule, hopen we meer mensen te kunnen ‘matchen’ aan een kwaliteitsvolle woning.”

Meer weten?

Meer weten over Solidair verhuren via Het Woonanker? Of ben je benieuwd naar de bijhorende folders? Neem gerust contact op via woonanker@cawoostbrabant.be of 016 23 72 30

Het Woonanker Leuven is een samenwerking tussen stad Leuven, CAW Oost-Brabant en OCMW Leuven.