Je eigen plek?
Iedereen heeft recht op duurzaam, betaalbaar en kwaliteitsvol wonen. Waar je als jongere woont, is niet altijd even simpel. Misschien woon je liever niet meer thuis? Of kan je thuis niet blijven wonen. Misschien ben je intussen meerderjarig en sta je op eigen benen. We helpen je verder met enkele antwoorden.
Je kan als minderjarige niet alleen wonen. Je kan namelijk wettelijk geen contract ondertekenen. In sommige gevallen én met toestemming van je ouders kan je wél alleen wonen. Dat doe je met begeleiding van een erkende dienst.
Wil je niet meer thuis wonen, bijvoorbeeld door de vele problemen? Dan kan je terecht op het JAC. Wij zullen luisteren naar je verhaal en je verder helpen.
Wanneer je situatie zo moeilijk is dat je niet meer thuis kan wonen, kunnen wij je helpen om een aanvraag te doen binnen Integrale Jeugdhulp. Zij bekijken verder wat er kan.
Volgens de wet kan dat niet. Tot je achttien bent, beslissen je ouders of beslist de rechter. Je hebt wel het recht om je mening te zeggen over regelingen die over jou gaan. Je ouders en de rechter moeten je mening ernstig nemen zelfs al kunnen ze niet altijd doen wat jij wil.
Als je ouders geen akkoord vinden over je verblijf, dan beslist een rechter. Er zijn verschillende rechters die kunnen beslissen over je verblijfsregeling. Als de jeugdrechter beslist dan moet hij elke jongere ouder dan twaalf jaar uitnodigen om persoonlijk door hem gehoord te worden. Andere rechters mogen je ook uitnodigen.
Je bent niet verplicht naar de rechter te gaan. Als je een brief van de rechter ontvangt waarin hij je uitnodigt voor een gesprek, mag je antwoorden dat je liever geen gesprek met de rechter hebt. Je mag ook gewoon niet naar de rechter gaan zonder antwoord. Als de rechter je niet uitnodigt dan kan jij zelf de rechter een gesprek vragen.
Wanneer je alleen wil wonen, is de zoektocht naar een betaalbare huurwoning niet altijd gemakkelijk. Je kan zelf al wandelend of fietsend op zoek gaan in de gemeente of stad waar je wil wonen. Vaak hangen er bordjes aan het venster.
Je kan ook online zoeken op verschillende immowebsites (vb www.immoweb.be of www.zimmo.be) of in facebookgroepen.
Heb je verder hulp nodig? Dan kan je ook steeds langskomen op het JAC. Wij kunnen bijvoorbeeld nakijken of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning.