Getuigenis

Jente lag in de knoop met zichzelf

Jente lag even in de knoop met zichzelf, maar door het JAC werd die knoop ontward. Momenteel masterstudent Maatschappijwetenschappen aan KU Leuven en terug een positieve kijk op de toekomst. Toch was Jente zijn roze bril even verloren. Dankzij het JAC vond hij die terug en bewandelt hij vandaag weer het juiste pad. 

‘Sussende’ vrienden

“Ik zat in een heel moeilijke periode en wist dat het niet goed ging met me”, begint Jente zijn verhaal. “Daar wilde ik met iemand over praten, maar met mijn ouders was dat moeilijk.” Wat er precies minder goed ging, daar gaat Jente liever niet op in, maar dat erover praten nodig was, benadrukt hij graag: “Sommige vrienden van me kenden mijn situatie, maar zij zeiden al snel dat het wel goed kwam. Daarom wilde ik graag met iemand praten die er volledig buiten stond en die me een bredere kijk op de situatie kon geven.”

Toen hij op Erasmus was in Amsterdam, liep zijn beste vriend stage bij het JAC. “Hij heeft me toen aangeraden om daar eens langs te gaan eenmaal terug in België. Zo kwam ik via de site in contact met Hannah en toen veranderde alles.” Begeleidster Hannah zit naast Jente tijdens ons gesprek:

“Het is fijn om met vrienden te kunnen praten over je problemen en te horen dat het wel goed komt, maar in sommige gevallen heb je meer nodig dan dat.”

“Negatieve gedachten die steeds terugkeren vragen om extra hulp”, zegt Hannah.

Veilige cocon

“Voordat ik naar het JAC kwam, had ik mezelf voorgenomen om zo eerlijk mogelijk te zijn en alles te zeggen waar ik mee zat. Gelukkig kon ik goed praten met Hannah. Enerzijds door de setting, anderzijds door haar houding. Het klikte gewoon tussen ons en ik voelde me veilig. Daardoor rolden sommige woorden uit mijn mond, maar andere bleven toch steken in mijn keel. Ik probeerde daarom ook een aantal dagen op voorhand al goed na te denken en mezelf af te vragen waar ik nu mee zat en wat ik moeilijk vond om te verwerken.”

“Een tip die ik van Hannah kreeg was om mijn gedachten op te schrijven. Die tip wil ik ook graag doorgeven aan anderen. Je gedachten noteren vergemakkelijkt het reflecteren”, vertelt Jente. “Reflecteren is belangrijk omdat je op die manier naar jezelf kan kijken en gevoelens en gedachten kan ontrafelen”, zegt Hannah. “Letterlijk ontrafelen eigenlijk”, vult Jente aan. “Bekijk je gedachten als bollen wol. Al die draden liggen door elkaar en je moet een voor een die draadjes kunnen vastpakken en oprollen. Het JAC helpt daarbij”, zegt Jente. “Je moet daarna actief aan het werk met jezelf”, gaat hij verder. “Soms betekent dat in de praktijk jezelf een stukje veranderen door anders te leren denken en doen. Dat is niet altijd gemakkelijk.”

Een stapje verder

De begeleiding duurde een jaar. “In het begin hebben wij heel lange gesprekken gehad”, zegt Hannah. “Gesprekken bij het JAC duren normaal een uur, maar als mijn agenda het toelaat kan het ook langer.” “Dat gaf me een heel fijn gevoel”, zegt Jente. “Ik voelde dat er iemand naar me luisterde en met me inzat zonder dat het binnen het uur allemaal gezegd moest zijn.” “Ik zou nooit iemand zomaar onderbreken omdat het uur voorbij is”, zegt Hannah. “Als je in een goede flow zit, dan probeer ik die te behouden.”

Toch voelde Hannah dat er meer nodig was dan het luisterend oor dat het JAC biedt. “Bij het JAC zijn we hulpverleners, geen psychologen, therapeuten of dokters. We bekijken hoe het verder moet”, vertelt Hannah. “Ik heb Jente doorverwezen naar het CGG (Centrum Geestelijke Gezondheidszorg). Ik ben meegegaan voor zijn eerste gesprek. Voor sommigen is het heel moeilijk om daar alleen naartoe te gaan omdat dat hen het gevoel geeft dat er iets mis is met hen. Dat gevoel had Jente ook. We zetten die stap dan samen als hij of zij dat wilt.” “Ik dacht eerst: “Oei, ik moet hier naar een psycholoog”, maar uiteindelijk deed dat intakegesprek samen met Hannah deugd”, vertelt Jente.

“Helaas was er een wachtlijst van een jaar en zou ik ongeveer nu pas kunnen gaan”, gaat Jente verder, “maar ondertussen gaat het beter met mij.” “Enerzijds door het JAC en anderzijds door mijn opleiding sociaal werk en mijn huidige studie waar we ook al veel reflecteren over onszelf. Het is jammer voor diegenen die dat niet hebben.”

Eigen podcast

Samen met een vriend kwam Jente op het idee om podcasts te maken over onderwerpen waar mensen moeilijk over kunnen praten. Zijn eerste uitzending ‘LETS Podcast’ (Lazy Everyday Talking Sessions, terug te vinden op youtube of via soundcloud, n.v.d.r.) gaat over depressie. Daarin praat hij openlijk over zijn moeilijke periode. “We willen jongeren laten zien dat het oké is om over taboes te praten”, zegt Jente. “Ermee naar buiten komen is nodig om die taboes te kunnen doorbreken. Verder willen we ook laten weten dat het belangrijk is om hulp te zoeken bij iemand waarmee het klikt. Je moet niet bij de eerste psycholoog stoppen, want elke psycholoog is anders. Ook als je bij het JAC met iemand spreekt waarmee het gewoon niet zo goed klikt, vraag dan of je bij iemand anders op gesprek kan”, besluit Jente.