Hulp wanneer sexting fout loopt

Werden jouw naaktfoto’s zonder jouw toestemming doorgestuurd? Heb je nood aan een gesprek met een professionele hulpverlener? We luisteren naar jou.

Wat is sexting precies? Sexting is een samenvoeging van ‘sex’ en ’texting’, namelijk het versturen van naaktfoto’s of een opwindende foto van jezelf naar iemand anders.

Sexting is helemaal oké mits onderlinge toestemming en je de foto’s privé houdt.

Naaktfoto’s van jezelf zijn iets erg intiems, maar door sociale media kunnen ze in verkeerde handen vallen. Er is geen reden om je hierover te schamen of schuldig te voelen. Dat je een naaktfoto stuurt, is helemaal niet raar. Het is helemaal niet oké dat iemand die foto’s van jou verspreidt. En dat is zijn/haar fout, niet die van jou. Het is zelfs strafbaar.

Wanneer je naaktfoto’s plots op het internet staan, kan dit voor veel ongeloof zorgen. Als je goede hulp zoekt en met mensen kan praten, zal je er sterker uitkomen en na een tijdje alles achter je kunnen laten.

Het is belangrijk dat je praat over wat je overkomen is. Praat met een volwassene die je vertrouwt. Je kan hiervoor ook bij het JAC terecht. De professionele hulpverleners van het JAC bieden emotionele ondersteuning bij het verwerkingsproces van deze gebeurtenis.  Je krijgt uitleg over wat mogelijke reacties zijn en hoe je dit het beste kan aanpakken.

Wil je veilig sexten? Let hier zeker op:

  • Zorg dan dat je niet herkenbaar in beeld komt
  • Maak afspraken
  • Beluister de podcast van onze collega Lotte Van Wezemael (Seksuolotte) over veilig sexten