Omgaan met groepsdruk? Doe vooral waar jij je goed bij voelt!

Als je iets niet wil doen, dan doe je het gewoon niet. Simpel toch? Mooi niet. Nee zeggen tegen je vrienden vraagt best wel wat lef. Maar waar vind je die kracht in jezelf om ‘nee’ te zeggen?

Eerlijk is eerlijk: groepsdruk heeft ook zijn positieve kanten. Samen start-to-runnen en elkaar motiveren om vol te houden, allen stoppen met roken of samen met je team tot het uiterste gaan.
Driewerf hoera voor groepsdruk. Maar wat als die druk zich tegen je keert? Wat als de grenzen die je verlegt je eigen lichaam schade toebrengen? Hoe zeg je ‘stop’ tegen die groep waar je zo graag deel van uitmaakt of tegen dat kliekje waar je wil bijhoren?
Hoe je het ook draait of keert, nee zeggen tegen vrienden is moeilijk. Maar het is oké om niet altijd mee te gaan met de groep. Soms ben je het gewoon niet eens.
Neem de tijd om hier bij stil te staan, probeer erachter te komen waarom dit wringt bij jou en doe vooral waar jij je goed bij voelt.
Een aantal tips die je misschien kunnen helpen:
  • Respect krijg je door jezelf te respecteren
Ga op je eigen gevoel af. Vertrouw in jezelf en hou vast aan waar jij voor staat. En ja, misschien krijg je in het begin wel opmerkingen, maar dat gaat voorbij. Je komt op voor jezelf en voor wat jij belangrijk vindt en daar mag je best trots op zijn.
  • Leg uit waarom je iets niet wil doen
Vind je het raar om gewoon te weigeren? Leg dan uit waarom je het doet, maar maak er geen preek van. Jij hebt recht op je ‘nee’ maar de andere ook op zijn ‘ja’.
  • Je mag veranderen van mening.

Misschien deed je in het verleden al iets waar je eigenlijk niet achter stond. Soms moet je het gewoon eens ervaren om te beseffen dat het eigenlijk niets voor jou is. Het is niet omdat je toen ‘ja’ zei, dat je het ook nu weer moet doen. Het is oké om te veranderen van mening.

Zit je nog met vragen? Contacteer het JAC.