Gespecialiseerde hulp of informatie over transgenderthema nodig?

Wie met vragen zit over de transgenderthematiek, kan voortaan ook bij CAW Oost-Vlaanderen terecht voor gespecialiseerde hulp en informatie. CAW Oost-Vlaanderen is referentie-CAW voor dit thema. Concreet houdt dat in dat cliënten met vragen over het transgenderthema met nog meer expertise op weg geholpen worden. Professionals in de andere CAW’s mogen bovendien rekenen op deskundig advies en ondersteuning.

Samenwerking Transgender Infopunt

Om de opdracht van referentie-CAW voor het transgenderthema te vervullen, wordt de samenwerking met het Transgender Infopunt (TIP) stevig aangehaald. Het infopunt is ingebed in het UZ Gent en biedt wetenschappelijk onderbouwde antwoorden aan iedereen die met vragen zit. Een van de experten van het TIP, socioloog-seksuoloog Melanie Verbeke, is nu binnen CAW Oost-Vlaanderen aangesteld om het referentiecentrum uit te bouwen. De afgelopen drie jaar stond zij al in voor de permanentie van het TIP.

Expertise voor cliënten en professionals

Voor cliënten betekent de start van het referentie-CAW dat ze bij CAW Oost-Vlaanderen sneller kunnen rekenen op een deskundige behandeling van hun vragen. Het thema komt ook hoger op de interne agenda te staan zodat de organisatie een transvriendelijke omgeving biedt.
Voor collega’s in de andere CAW’s is het referentie-CAW een vast aanspreekpunt en bron van wetenschappelijke expertise. Vanuit CAW Oost-Vlaanderen zullen de CAW’s actief geïnformeerd en gesensibiliseerd worden over deze thematiek. Zo zal de familiewerking, waarbij familie van mensen in transitie begeleid wordt in gespreksgroepen, in heel Vlaanderen verder uitgebouwd worden.

Wat zijn referentiecentra?

CAW’s worden aangeduid als referentiecentra voor specifieke thema’s en doelgroepen om bijzondere expertise te ontwikkelen. Op die manier wordt expertise tussen de CAW’s gedeeld.

Meer informatie

Wie meer informatie zoekt, kan contact opnemen via onthaal.gent@cawoostvlaanderen.be.