Je gezondheid is je grootste rijkdom
Gezondheid is een basisvoorwaarde voor welzijn en een kwalitatief leven. Het is dus belangrijk de verschillende factoren die je gezondheid sterk bepalen in eigen handen te nemen. Denk daarbij aan voeding, lichaamsverzorging, beweging, slaap, geestelijke gezondheid en verslaving. Het CAW helpt je graag op weg!
Gezonde levensstijl
Het kan kloppen dat je voor je euro iets meer ongezonde voeding kunt kopen dan gezonde alternatieven. Het verschil is echter niet zo groot en bovendien eet je onbewust vaak meer van de ongezonde voeding en loop je op de lange termijn risico op verschillende aandoeningen zoals hart- en vaatziekten of diabetes. Op die manier kan die ongezonde voeding dus alsnog een stevige hap uit je budget nemen. Het idee dat gezonde voeding het dubbele of driedubbele van de ongezonde variant kost, klopt dus niet. Biologische producten zijn doorgaans wel wat duurder maar ook in het klassieke aanbod kun je perfect kiezen voor betaalbare, gezonde producten.
Ook de verpakking bepaalt mee de prijs. Zelf je aardappelen schillen is goedkoper dan voorverpakte aardappelen of puree-poeder. Een kant-en-klare maaltijd kost doorgaans twee maal zo veel als een gerecht dat je zelf met eenvoudige en goedkope basisproducten klaarmaakt. Verse wortels kosten minder dan een zakje geraspte wortels. Yoghurt natuur is goedkoper dan de fruityoghurt die heel veel suiker bevat.
Kies voor producten die je voldoende energie geven en tegelijkertijd alle essentiële voedingsstoffen aanreiken. Zo sla je twee vliegen in één klap. Volkorenbrood levert je energie maar ook voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Net zoals melk en melkproducten niet alleen rijk zijn aan calcium maar ook vitamine B2 en B12 bevatten.
Drank, drugs, pillen, gokken, surfen, gamen… iedereen doet wel iets. Maar wat zijn nu exact de effecten en risico’s? Wat weet je over het product dat je gebruikt en wat het met je doet? Vraag je je af hoe riskant jouw gebruik is? Stel je jezelf wel eens de vraag: “Hoeveel is eigenlijk te veel?”
Op de site van de druglijn vind je alle info en kan je 12 zelftests voor volwassenen en minderjarigen (alcohol, gamen en cannabis). Gewoon een aantal antwoorden aanklikken en je krijgt meteen advies. Snel, eenvoudig en volledig anoniem.
Medische zorg
Op de site van de christelijke mutualiteit kun je een zorgverlener zoeken op basis van je adresgegevens. Je vindt er alle zorgverleners die erkend zijn door het RIZIV.
Op deze pagina vind je alle wijkgezondheidscentra in Vlaanderen en Brussel. Het zijn multidisciplinaire groepspraktijken waar ze werken met het systeem van de forfaitaire betaling. Dat betekent dat je niet moet betalen, noch voor de inschrijving in het centrum noch voor de consultaties. Per ingeschreven patiënt ontvangt het centrum van zijn of haar ziekenfonds een vast bedrag per maand.
Huisartsen, verpleegkundigen en kinesisten kunnen op verschillende manieren gefinancierd worden. De 2 belangrijkste systemen in België zijn:
- de betaling per prestatie: hierbij wordt de arts, verpleegkundige of kinesitherapeut betaald per geleverde dienst, zoals bijvoorbeeld een raadpleging, een huisbezoek, hechtingen, …
- de forfaitaire betaling: dit systeem wordt gebruikt in de wijkgezondheidscentra en andere forfaitair werkende huisartspraktijken. Elke maand krijgen de centra een vast bedrag om voor jou als patiënt(e) te zorgen.
Door je in te schrijven in een wijkgezondheidscentrum of huisartsenpraktijk die met forfaitaire betaling werkt, moet je dus niet betalen voor je consultatie bij de huisarts, verpleegkundige of kinesitherapeut.