Je goed voelen
Je maakt je zorgen of zit met vragen over jezelf, je relatie, contacten met anderen …? Je voelt je niet goed in je vel en loopt vast in het leven? Je hebt last van depressieve gevoelens, stress, angst, slaapproblemen …? Je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt en je kan nergens terecht met je vragen? We geven hieronder al enkele antwoorden en tips.
Wanneer je dringend met iemand wil praten, kan je terecht bij de zelfmoordlijn. Hun nummer, 1813, is gratis en anoniem. In hoge nood kan je ook steeds een spoedgevallendienst binnen wandelen.
Je kan met je huisarts praten over je gedachten, of anoniem met een vrijwilliger van Tele-Onthaal.
Op de website van de zelfmoordlijn vind je bovendien heel wat informatie en tools om zelf aan de slag te gaan om je zelfmoordgedachten onder controle te krijgen.
Wanneer je slecht slaapt heeft dat gevolgen voor je welzijn. Vermoeidheid maakt dat je minder goed functioneert, slecht gezind bent, je niet jezelf voelt.
Praat een keer met je huisarts hierover. Hij of zij kan nagaan of er iets fysiek aan de basis van je slaapprobleem ligt. Misschien word je doorverwezen voor slaaponderzoek of krijg je extra tips voor een goede slaaphygiëne.
Wanneer je kinderen hebt, horen de zorgen om hen bij het leven. Maar soms maak je je veel zorgen en dat kan wegen.
Gaat je zoon door een moeilijke puberteit? Als hij met iemand wil praten, kan hij terecht op het JAC. Wil hij niet praten over zijn situatie, maar wordt het jou wel te veel? Dan ben je welkom in het CAW.
Eenzaamheid sluipt soms ongewild in je leven. Je verliest mensen om je heen en ineens merk je dat je geïsoleerd bent. Sociaal contact doet ons nochtans goed voelen.
Het CAW heeft verschillende plekken waar je mensen kan ontmoeten. Vrijblijvend, gezellig en steunend. Wat warmte en gezelligheid, en de zorgen even opzij zetten. Je kan er zomaar binnenlopen.
Heel wat gemeenten hebben ook een lokaal dienstencentrum, waar ouderen terecht kunnen voor informatieve, recreatieve en vormende activiteiten. Je vindt er veelal mensen uit de buurt.
Je kan een nieuwe hobby uitproberen of een andere uitdaging om niet thuis te moeten zitten. Je kan bijvoorbeeld eens langsgaan bij de gemeente waar je woont om na te vragen welke sportclubs er allemaal zijn of welke andere activiteiten ze organiseren. Om het aangename aan het nuttige te koppelen kan je ook overwegen vrijwilligerswerk te doen. Je kan het aanbod aan vrijwilligerswerk bekijken via websites als www.vrijwilligerswerk.be en www.giveaday.be.
Wanneer een vriend zulke dingen zegt, maak je je natuurlijk zorgen. Probeer er met hem over te praten, waarom hij zich zo voelt. Of probeer te praten met iemand uit je omgeving die je vertrouwt, zodat ook jij er niet alleen mee blijft zitten.
Misschien is dat te moeilijk, maar kan je wel vertellen dat er zoiets bestaat als de zelfmoordlijn. Dat is o.a. het telefoonnummer 1813, waar je gratis en anoniem naar kan bellen. Je kan er met iemand praten over je donkere gedachten. Ook als je vragen hebt over hoe met de gedachten van je vriend om te gaan, kan je hen bellen.
Op hun website vind je bovendien heel wat informatie en tools om zelf aan de slag te gaan om zelfmoordgedachten onder controle te krijgen.
Ook bij je huisarts, bij Awel of op het JAC kan je altijd terecht met je vragen.