Vragen over migratie?
Elke nieuwe burger heeft recht op een volwaardige plek in de samenleving. Voor mens en samenleving is het essentieel dat niemand uitgesloten wordt. We benaderen migratie en integratie daarom als een positieve realiteit. Verblijf je in België maar beschik je (nog) niet over geldige verblijfsdocumenten? Of verblijf je wel al wettig in België maar je familie nog niet? Wil je graag weten wat je mogelijkheden of perspectieven zijn om geldige verblijfsdocumenten te verkrijgen? Dan kan onderstaande informatie je al wat op weg helpen.
We helpen je graag op weg! Wij bekijken samen hoe en wie je daarbij best kan verder helpen.
Zoek je nog meer informatie? De meest volledige en actuele informatie over vreemdelingenrecht en internationaal familierecht vind je op www.vreemdelingenrecht.be.
Ken je Mind-Spring al? Een psycho-educatief programma voor vluchtelingen, asielzoekers en migranten met het doel de veerkracht te verhogen en zo te helpen de toekomst aan te pakken? Je vindt hier alle informatie.
Help, ik ben onwettig in België. Misschien kan ik mijn verblijf regulariseren?
Met een regularisatieaanvraag vraag je een lang verblijf aan bij de gemeente in België waar je verblijft. Zo’n aanvraag omwille van humanitaire redenen is ook wel bekend als een “9 bis aanvraag”. Iemand die om medisch redenen een lang verblijf aanvraagt, dient een “aanvraag 9 ter” in.
Een lang verblijf moet je eigenlijk aanvragen bij de Belgische Ambassade die bevoegd is voor jouw land.
Een regularisatieaanvraag omwille van humanitaire redenen heeft enkel zin als je kan bewijzen dat je onmogelijk kan terugkeren naar jouw land om daar de aanvraag in te dienen bij de Belgische Ambassade.
Het feit dat je hier al 15 jaar in België verblijft, dat je Nederlands spreekt, dat je gewerkt hebt, dat je geen strafregister hebt, dat je kinderen hier geboren zijn, dat je hier geïntegreerd bent, zijn allemaal geen geldige redenen waarom je niet kan terugkeren naar jouw land om daar de aanvraag in te dienen. Het feit dat je geen geld hebt om terug te keren, dat je in jouw land geen onderdak hebt, enz. wordt ook niet aanvaard als reden waarom een aanvraag in jouw land bij de Belgische ambassade onmogelijk is.
De meeste aanvragen worden dus geweigerd omdat de “buitengewone omstandigheden” (waarom je de aanvraag niet kan indienen in jouw land) niet bewezen zijn.
Indien je beslist terug te keren naar jouw land om daar de aanvraag in te dienen, dan is het niet zeker of je ook wel daadwerkelijk een visum (type D) zal krijgen. Een aantal verblijfstatuten staat uitgebreid beschreven in de Vreemdelingenwet, bijvoorbeeld gezinshereniging, arbeidsmigratie, buitenlandse studenten, enz. Voldoe je aan deze voorwaarden dan mag je er op vertrouwen dat een visum (type D) zal worden afgeleverd.
Bij andere of humanitaire redenen is dat niet zo zeker. De Staatssecretaris voor Migratie en zijn Dienst Vreemdelingezaken kunnen daar vrij over beslissen.
Om een aanvraag te kunnen indienen:
- Voor een humanitaire regularisatieaanvraag (9 bis) wordt anno 2018 een administratieve kost van 350 euro per volwassene aangerekend. Dit geldt ook voor humanitaire visumaanvragen bij de Belgische Ambassade
- Je hebt een identiteitskaart of paspoort nodig van jouw land. Er zijn duidelijk omschreven uitzonderingen.
- Je hebt een verblijfplaats nodig
Om een kans te maken:
- Goede motivering voorzien en bewijsstukken voorzien van de buitengewone omstandigheden en de humanitaire redenen.
Om bij te houden:
- Een regularisatieaanvraag kan snel behandeld worden, maar kan ook langer duren. Ondertussen opent het geen verblijfsrecht, recht om te werken of recht op steun door het OCMW.
- Een regularisatieaanvraag verhindert geen repatriëring door de Dienst Vreemdelingenzaken. Er is enkel een ongeschreven wet of principe dat de Dienst Vreemdelingenzaken de aanvraag eerst moet behandelen vooraleer er gerepatrieerd wordt.
- Geef adreswijzigingen steeds door aan de gemeente en actualiseer jouw regularisatieaanvraag.
- Bij machtiging tot verblijf wordt doorgaans een tijdelijk verblijf toegekend en worden voorwaarden opgelegd waar je aan dient te voldoen om jouw verblijf te verlengen. Pas na 5 jaar en mits je aan alle voorwaarden voldoet is een permanent verblijf mogelijk.
In het jaar 2000 en 2009 werden speciale regularisatiecampagnes opgezet. Regularisatiecampagnes zijn éénmalige en tijdelijke, politieke akkoorden waarbij het de bedoeling is om mensen die in onwettig in België verblijven te regulariseren. Het grote verschil is:
- dat je geen “buitengewone omstandigheden” moet bewijzen.
- dat je aan bepaalde voorwaarden moet voldoen.
Veel mensen hebben op die manier verblijfsdocumenten verkregen. Bij veel mensen is zo onterecht het idee ontstaan dat integratie en een lang verblijf in België zullen leiden tot een verblijfstatuut.
Heb je een ernstige ziekte waarvoor geen medische behandeling mogelijk is in jouw land omdat die niet aanwezig of ontoegankelijk is, bijvoorbeeld omwille van de kostprijs, dan kan je een medische regularisatieaanvraag indienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken per aangetekend schrijven.
Ben je in het buitenland? Dan kan je een medisch visum aanvragen bij de Belgische Ambassade. Daar geldt hetzelfde principe. Je moet zelf instaan voor alle medische kosten. Gezien de kostprijs hoog kan oplopen wordt het vaak onbetaalbaar en wordt het medisch visum daarom geweigerd.
Om een aanvraag te kunnen indienen:
- Je hebt een identiteitskaart of paspoort nodig van jouw land. Er zijn duidelijk omschreven alternatieven.
- Je hebt een verblijfplaats nodig.
- De arts, die jou behandelt, dient een standaard medisch getuigschrift in te vullen.
Om een kans te maken:
- Een goed ingevuld, standaard medisch getuigschrift en bewijsstukken uit jouw land die aantonen dat er geen medische behandeling mogelijk is.
Om bij te houden:
- Deze aanvraag is gratis.
- Een regularisatieaanvraag kan snel behandeld worden, maar kan evengoed jaren aanslepen. In eerste instantie wordt het identiteitsbewijs en de ernst van de ziekte onderzocht. De Dienst Vreemdelingzaken kan de aanvraag ontvankelijk verklaren en een tijdelijk verblijfsrecht toekennen in afwachting van een definitieve beslissing. Dit biedt mogelijkheden om al dan niet steun te ontvangen van het OCMW.
- Geef adreswijzigingen steeds door aan de Dienst Vreemdelingenzaken en de gemeente en actualiseer jouw regularisatieaanvraag.
- Medische regularisatie wordt slechts tijdelijk toegekend voor de duur van de behandeling en zolang de behandeling niet mogelijk is in jouw land. Als deze situatie aanhoudt gedurende 5 jaar vanaf de aanvraag, dan pas wordt een permanent verblijf toegekend.
Ik ben een burger van de Europese Unie, er is toch vrij verkeer van personen, niet?
Ja, zolang je maar kan bewijzen dat je een burger van de Europese Unie bent. Je doet dat best met een identiteitskaart of paspoort.
Zolang als je wil, op voorwaarde dat je voor jezelf kan zorgen.
Ben je van plan hier langer dan 3 maanden te verblijven , dan verwacht België dat je jouw domicilie verplaatst vanuit het buitenland naar België. Je doet dat bij de gemeente met het formulier ‘BIJLAGE 19’. Op dat moment zal een woonstvaststelling plaatsvinden. Je moet dus jouw verblijfplaats opgeven. Op dat moment start ook een procedure waarbij gecontroleerd wordt of je voor jezelf kan zorgen:
- Je hebt voldoende bestaansmiddelen en een ziekteverzekering.
- Je bent een werknemer in loondienst, minstens 12uur per week en langer dan 3 maanden.
- Je bent werkzoekende met een kans om hier een job te vinden. Inschrijving bij VDAB, sollicitatiebrieven en je kwalificaties zijn belangrijk. Als de Dienst Vreemdelingenzaken jouw aanvraag erkend dan zal dit meestal van korte duur zijn. Een werkzoekende die na 6 à 12 maanden nog steeds geen werk heeft, toont immers aan dat er niet veel kans meer is op werk.
- Als zelfstandige omdat je hier ingeschreven bent als zelfstandige in de Kruispuntbank van ondernemingen en bij een sociale verzekeringskas.
Als je aan de voorwaarden voldoet wordt, dan wordt jouw adreswijziging aanvaard en ontvang je hiervan een bewijs in de vorm van een E kaart.
De eerste 5 jaar na jouw aanvraag (Bijlage 19) kan nog steeds gecontroleerd worden of je aan de voorwaarden voldoet. Indien je niet aan de voorwaarden voldoet, dan is er een risico dat jouw inschrijving en dus de E kaart ingetrokken worden.
Na een ononderbroken verblijf van 5 jaar, beschik je over een duurzaam verblijfsrecht. Je kan dan naar een E+ kaart vragen bij de gemeente. Jouw E kaart of E+ kaart kan dan niet meer ingetrokken worden, tenzij je België langer dan 1 jaar verlaat, of langer dan 2 jaar in het geval van een E+ kaart.
Waneer je je werk verliest, dan schrijf je je best in als werkzoekende bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB). Deze dienst ondersteunt je bij het zoeken naar een nieuwe job. Heb je na 6 maanden nog steeds geen nieuwe job gevonden dan is jouw verblijf in gevaar, tenzij je:
- Al meer dan 12 maanden heb gewerkt zonder onderbreking.
- Tijdelijk ziek en arbeidsonbekwaam bent.
- Je een beroepsopleiding volgt.
Voldoe je niet aan de voorwaarden dan is er een risico dat de Dienst Vreemdelingenzaken de E kaart intrekt en een bevel geeft om het grondgebied te verlaten.
Bij iedere weigering is er een mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen. Je krijgt dan een tijdelijke verblijfskaart zolang het beroep loopt in de vorm van een “BIJLAGE 35”.
Ja. Eén van de voorwaarden is dat je een Bijlage 19, E kaart of Bijlage 35 hebt. Daarnaast zijn er nog voorwaarden, zoals:
- Onderzoek naar behoeftigheid
- Plicht tot medewerking
- Bereidheid om te werken
Met de Bijlage 19 ben je uitgesloten van OCMW-steun de eerste drie maanden en bij een aanvraag inschrijving als werkzoekende zelfs de eerste 5 maanden. Deze uitsluiting geldt niet voor dringende medische hulp, maar ook hier zijn er voorwaarden.
Het is aan het OCMW om jou hierover te informeren en het onderzoek te voeren.
Unieburgers die ingeschreven zijn als werkzoekende, beschikken voldoende bestaansmiddelen of zelfstandig zijn, zullen wellicht hun E kaart verliezen. 1 dag OCMW steun is voldoende om de E kaart in te trekken. Als de E kaart wordt ingetrokken en er is geen bijlage 35, dan zal de OCMW steun ook stoppen.
Unieburgers die ingeschreven zijn op basis van hun statuut als werkend in loondienst, kunnen OCMW steun krijgen zolang ze aan de voorwaarden voldoen.
Wij raden aan om Nederlandse taalcursussen te volgen. Om Nederlands te volgen heb je geen E kaart nodig.
Ik ben gevlucht uit mijn land en vraag in België Internationale Bescherming aan.
Als je vreest voor vervolging omwille van je ras, religie, nationaliteit, het behoren tot een bepaalde sociale groep, of je politieke overtuiging kan je in aanmerking komen voor het vluchtelingenstatuut.
Je kan een aanvraag tot internationale bescherming indienen bij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel.
Zij zullen je dossier onderzoeken.
In tussentijd kan je in een opvang centrum verblijven.
De Dienst Vreemdelingenzaken is jouw dossier momenteel aan het onderzoeken. Intussen heb jij een oranje kaart gekregen en mag je een arbeidskaart C aanvragen om te werken of te studeren.
Je verblijft in een opvangcentrum of bij familie. Eventueel kan er onderzocht worden of je recht hebt op OCMW steun.
Als er nieuwe elementen ingediend werden zal je asiel aanvraag onderzocht worden. Als men van oordeel is dat de nieuwe elementen iets kunnen bewijzen dan zal men je een oranje kaart afleveren en kan je aan het werk.
Tijdens de meervoudige asielprocedure is er normaliter geen recht op opvang of OCMW steun. Je kan niet werken.
Als erkend vluchteling krijg je een verblijfskaart A, die 5 jaar geldig is.
Je mag niet terugkeren naar je land van herkomst en mag geen contact opnemen met de ambassade van je land.
Je kan studeren, werken en OCMW steun aanvragen.
Als je in je thuisland familie hebt kan je een procedure gezinshereniging opstarten. Wie je kan laten overkomen hangt af van je leeftijd.
Je krijgt een verblijfskaart A, die jaarlijks moet vernieuwd worden.
Je kan studeren, werken en OCMW steun aanvragen.
Het is niet verboden om terug te keren naar je land, maar het houdt wel een risico in.
Als je in je thuisland familie hebt kan je een procedure gezinshereniging opstarten. Wie je kan laten overkomen hangt af van je leeftijd.
Het Transithuis bekijkt graag samen met jou wat de mogelijkheden zijn.
Je hebt een negatieve beslissing gekregen van het CGVS en mogelijks een bevel om het grondgebied te verlaten.
Nu moet je kiezen of je hiertegen in beroep gaat, met een advocaat. Dit beroep werkt schorsend. Je behoudt je oranje kaart en mag blijven werken. Als je in een opvangcentrum verblijft hoef je het opvangcentrum niet te verlaten tot er een beslissing komt in het beroep.
Als je een definitieve weigering krijgt dan krijg je opnieuw een bevel om het grondgebied te verlaten. Je verblijft nu illegaal in België.