Recht op een goede woning
Iedereen heeft recht op duurzaam, betaalbaar en kwaliteitsvol wonen. Kwalitatieve huisvesting is een basisrecht. Soms is een dak boven je hoofd hebben echter niet zo eenvoudig. We geven al enkele antwoorden op je vragen.
Een huurwoning vinden binnen je budget is niet altijd gemakkelijk. Je kan zelf al wandelend of fietsend op zoek gaan in de gemeente of stad waar je wil wonen. Vaak hangen er bordjes aan het venster.
Je kan ook online zoeken op verschillende immowebsites of in facebookgroepen.
Heb je verder hulp nodig? Dan kan je ook steeds langskomen op het CAW. Wij kunnen bijvoorbeeld nakijken of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning.
Wanneer je ruzie hebt met je huisbaas en je kan niet meer verder met elkaar praten, dan kan je terecht voor advies bij de huurdersbond
Zij geven juridisch huuradvies aan alle private en sociale huurders. Ze wijzen je op je rechten en plichten en helpen je bij het oplossen van je huurvraag. In ruil voor een jaarlijks lidgeld (€12 – €20) kan je een jaar lang beroep doen op de huurdersbond. Daarenboven ontvang je vier maal per jaar het huurdersblad.
De huurdersbonden zijn regionaal georganiseerd. Je kan steeds contact opnemen met de huurdersbond van de regio waar je huurwoning gelegen is.
Wanneer je huur is opgezegd, begin je best zo snel mogelijk met het zoeken naar een nieuwe woning.
Je kan ook altijd proberen met je huisbaas te praten om overeen te komen dat je opzegtermijn wat uitgesteld wordt. Zo heb je meer tijd om een nieuwe woonst te vinden.
Dreig je dakloos te worden? Dan kan je contact nemen met het OCMW.
Probeer eerst en vooral met je huisbaas te praten. Misschien kan hij enkele zaken oplossen.
Lukt dit niet? Of wil je huisbaas zijn plichten niet nakomen? Dan kan je contact opnemen met de huurdersbond. Zij geven juridisch huuradvies aan alle private en sociale huurders. Ze wijzen je op je rechten en plichten en helpen je bij het oplossen van je huurvraag.
Je kan steeds contact opnemen met de huurdersbond van de regio waar je huurwoning gelegen is.
Beter een goede buur dan een verre vriend. Maar het kan zijn dat je niet met je buur overeenkomt, dat er discussie is over netheid, lawaai, overlast, … Wanneer de zaken blijven aanslepen en je er zelf niet meer in slaagt tot een oplossing te komen, dan kan de burenbemiddelaar een uitkomst bieden.
De burenbemiddelaar brengt buren samen voor een gesprek en ziet erop toe dat elke partij de kans krijgt om zijn frustraties en emoties te verwoorden. De burenbemiddelaar neemt daarbij een neutrale, onpartijdige positie in. Buurtbemiddeling vermijdt dat conflicten escaleren en verbetert de communicatie en het leefklimaat in de hele buurt. Bovendien kan een tussenkomst van politie en justitie vermeden worden door een beroep te doen op de burenbemiddelaar.
Je vindt een burenbemiddelaar via je lokale politie, via je gemeente of stad of via je provincie.