Getuigenis

Tom heeft weer een dak boven zijn hoofd

We betreden de studio van Tom. Hij straalt. Het appartement is piekfijn in orde. “Hier kan je van de vloer eten”, zegt hij trots. Hij noemt dit een nieuw begin. Zijn levensverhaal leest als een pijnlijke neerwaartse spiraal: heel jong zijn moeder verloren, aan de drank sinds zijn 13e, 23 jaar lang verslaafd geweest aan harddrugs zoals heroïne, familiale problemen en nu een loodzware alcoholverslaving. Twee flessen whisky per dag…

“Aan de buitenkant zie ik er nog goed uit, maar binnenin is er heel veel schade”. Tom woonde 14 maanden op een pleintje in Antwerpen-Noord, nu heeft hij een dak boven zijn hoofd in het Zorghostel. Opnieuw wat vertrouwen krijgen, opnieuw wat structuur, dat is het doel… Hij toont zijn studio: een woonkamer met televisie, een sobere slaapkamer en een badkamer met toilet en douche. Tom betaalt hier een kleine huur.

“Dit is een echte kans”

“De begeleiders hier zijn echt vrienden,” zegt Tom. Toen hij zijn sleutel kreeg van zijn studio, reageerde hij heel emotioneel. “Dit is een echte kans,” zegt hij. Werken kan hij niet meer omdat zijn lichaam te veel aangetast is door de alcohol, maar hij wil zich wel nog inzetten voor de maatschappij.