
De meerwaarde van een buddy in kwetsbare situaties
Buddywerking kan een wereld van verschil maken voor mensen in een kwetsbare positie. An Renty, hulpverleenster bij Slachtofferhulp, deelt haar inzichten over hoe een buddy mensen helpt om stappen te zetten die ze zonder deze ondersteuning misschien niet zouden durven nemen.
Welke impact heeft buddywerking op cliënten?
“Op basis van mijn ervaringen, ben ik overwegend positief. Een buddy maakt echt het verschil voor mensen. Zij zorgen ervoor dat de cliënten weer dingen gaan doen, die ze zonder buddy niet zouden doen of durven. Het gaat vaak over kleine dingen (voor ons), maar voor hen maken deze dingen een wereld van verschil. Zo was er bijvoorbeeld eens een cliënt met een motorische beperking, die samen met een buddy een fietstocht heeft gedaan. Alleen zag hij dit niet zitten vanuit zijn psychische kwetsbaarheid, maar door het samen met de buddy te doen, durft hij dit nu weer (en ook alleen). Wat ik vooral hoop is dat mensen in een kwetsbare situatie weer vertrouwen krijgen in de medemens, want dat vertrouwen is vaak enorm beschadigd. Maar ook dat ze weer vertrouwen krijgen in zichzelf.”
Hoe zie je de samenwerking tussen professionals en buddy’s in de ondersteuning voor cliënten?
“Hier heb ik minder zicht op, omdat het contact met de buddy’s verloopt via de buddycoach en niet rechtstreeks via ons als hulpverlener. Het zou wel fijn zijn mocht het contact tussen hulpverlener en buddy iets vaker voorkomen, zodat wij ook andere inzichten krijgen over de cliënt want de buddy’s kijken door een andere bril naar de cliënt dan wij als hulpverlener. Ik begrijp natuurlijk ook dat we de buddy’s niet te veel mogen belasten, aangezien er ook al gesprekken zijn met de buddycoaches. Maar ik ben er wel van overtuigd dat mocht er een probleem zijn, dat de buddycoach dit zeker zou melden aan mij.”
Welke kwaliteiten zoek je in een goede buddy?
“Een goede buddy, is vooral een geduldige buddy! Ik ben zelf niet aanwezig bij de matchingsgesprekken, dat doet enkel de buddycoach. Wij mogen wel zeker duidelijk maken aan hen, wat voor ‘soort’ buddy onze cliënten nodig hebben. Bijvoorbeeld: heeft die cliënt iemand rustig nodig? Of iemand die juist duidelijkheid geeft?”
“Zij zorgen ervoor dat de cliënten weer dingen gaan doen, die ze zonder buddy niet zouden doen of durven.”
Wat was volgens jou hét succesverhaal waarbij een cliënt baat had bij een buddy?
“Ik had een cliënt die slachtoffer was van partnergeweld en zij verbleef in een crisiswoning. Zij had heel veel schrik om alleen buiten te komen, uit schrik dat ze haar ex zou tegenkomen. Zij ging heel graag wandelen, maar durfde dit niet alleen. Stapsgewijs (letterlijk) heeft zij weer vertrouwen gekregen in zichzelf en in de buddy. Door het vele wandelen, is ze gaan beseffen dat ze dit ook weer alleen kan, maar is ze ook meer en meer open gebloeid naar haar buddy toe, die ze dan ook echt in vertrouwen nam over bepaalde andere zaken.”
Wat zou je zeggen tegen andere hulpverleners over het belang van buddywerking?
“Het is zeker het overwegen waard. Maar het is wel belangrijk om te beseffen dat je nooit op voorhand kan weten hoe zo’n traject zal verlopen. Je kan een buddy vrij vroeg in een traject inschakelen, maar ik heb al gehad dat ik achteraf merkte dat dit misschien nog te vroeg was. Dit was dan niet het ‘perfecte’ buddytraject zoals je op papier zou willen, maar het is zeker een meerwaarde geweest in de persoon zijn leven. Je kan nooit op voorhand weten hoe een traject loopt, maar het is zeker het proberen waard. In vele trajecten zijn er gewoon zaken waar je als hulpverlener niet te komt, en dan is het heel fijn dat je een buddy kan inschakelen die onze werking kan aanvullen.”
Buddy zijn voor iemand … Iets voor jou?
Op een zinvolle manier het verschil maken in het leven van anderen? Dat doe je bij CAW Oost-Vlaanderen, het Centrum Algemeen Welzijnswerk. Onze organisatie draait op de kracht van een diverse groep vrijwilligers en buddy’s. Samen zetten we ons in tegen onrechtvaardigheid en ondersteunen we de meest kwetsbaren. En hier is het mooie: bij CAW sta je er nooit alleen voor. Met permanente vorming en een warme omkadering bieden wij je de nodige ondersteuning.
Kiezen voor CAW Oost-Vlaanderen betekent kiezen voor een lokale organisatie die dicht bij huis is maar groots in impact.
Tijd om het verschil te maken – wordt buddy bij het CAW! Ontdek hier onze vacatures voor vrijwilligers en buddy’s.