Word ambassadeur voor het JAC

Jongeren vinden niet altijd de weg naar hulp als ze met een probleem zitten of zich niet goed in hun vel voelen. Misschien herken je het wel. Door schaamte, angst of stress blijf je met je vraag of probleem zitten. Wij zoeken ambassadeurs die jongeren met een vraag of probleem in contact willen brengen met ’t JAC. Want iedereen struggelt wel eens, dat is oké, iedereen van 12 tot 25 jaar kan dan bij ons terecht.

Dit aanbod is enkel beschikbaar in de regio Antwerpen.

Een JAC Ambassadeur? WASDA?

Een JAC ambassadeur is:

  • een geëngageerde jongere tussen 16 en 25.
  • een sociaal iemand.
  • een jongere die zich (liefst van al) in verschillende netwerken begeeft. Bijvoorbeeld school, sportclub, jeugdbeweging, kunstacademie, … .
  • Iemand dit zich vrij kan maken op de afgesproken momenten (deze worden altijd SAMEN met jou besproken).
  • Iemand die een heel erg fijne ervaring wil opdoen en wil oefenen in soft-skills zoals verantwoordelijkheid, betrouwbaarheid, zelfstandigheid, …

Wat wordt er van mij verwacht?

Als JAC-ambassadeur ben je zelf goed op de hoogte van de werking van het JAC. We verwachten van een ambassadeur dat die deze info ook goed kan overbrengen naar andere jongeren. No worries als dat nog niet is, we voorzien bij de start een opleiding om je helemaal mee te nemen in het verhaal van het JAC.

Bedoeling is dat je werkt aan bekendmaking van het JAC. Dit kan bijvoorbeeld door het aanspreken van mensen in jouw omgeving, het verspreiden van flyers of andere gadgets, jongeren die je ziet struggelen toe te leiden naar het JAC … .

We organiseren voor onze ambassadeurs een aantal ‘ervaringsmomenten’. Op deze momenten komen we samen met de verschillende ambassadeurs en bespreken we ervaringen. We bekijken tijdens deze momenten vooral waar jullie nood aan hebben en spelen daar op in. We verwachten dat je je ook engageert om bij deze momenten mee aanwezig te zijn.

Moet ik het JAC al kennen om te starten als ambassadeur?

Je hoeft het JAC nog niet te kennen om je op te geven als ambassadeur. Tijdens de start-opleiding dompelen we helemaal onder in de werking van het JAC.

Hoeveel tijd / energie moet ik investeren?

Heel veel (extra) tijdsinvestering verwachten we niet van onze ambassadeurs. We mikken voornamelijk op jongeren die zich reeds begeven in (verschillende) sociale netwerken.

Je gaat bijvoorbeeld naar school, de jeugdbeweging, de sportclub, de academie, … Op al deze plekken is het mogelijk om je taken als ambassadeur ook uit te voeren.

We bekijken bij de start van het project hoe jij jouw tijd kan verdelen. Ook belangrijk om te weten dat deze afspraken kunnen wijzigen indien ze voor jou, na verloop van tijd, toch niet goed aanvoelen. Of we kunnen bekijken dat je ‘taken’ in bepaalde periodes veel minder zijn. Denk bijvoorbeeld een examenperiode; dan vinden we het vooral belangrijk dat je tijd neemt om te studeren en je geen tijd moet investeren in ambassadeur te zijn.

Hoe lang wordt van mij verwacht dat ik ambassadeur ben?

Het project start in oktober 2023 en loopt tot december 2024. Tijdens deze periode

Wat krijg ik hiervoor terug? Wat haal ik hier uit?

Als JAC-ambassadeur krijg je hele mooie ervaringen voor jouw inzet. Je doet iets wat maatschappelijk belangrijk is.

Het project start vanuit een gratis opleiding die je krijgt van professionele hulpverleners. Tijdens het project, krijg je ook professionele ondersteuning en kan je steeds met vragen terecht bij het JAC. We zorgen dat je groeien in jouw taak als ambassadeur. Dit doen we oa. Door het organiseren van een aantal ‘ervaringsmomenten’ waarop we dieper ingaan op hoe jouw opdracht verloopt en waar je sterker in wil worden.

Ook werken we samen met de Stad Antwerpen zodat je tijdens het traject een ComPas-certificaat kan verwerven. De ervaring en het certificaat staan goed op jouw toekomstig curriculum vitae. Meer info over het ComPas vind je hier: https://www.antwerpen.be/info/compas

Gaandeweg het project, gaan we op tweedaagse met alle JAC-ambassadeurs. Deze tweedaagse is volledig betaald door het JAC. Jij kan dus volledig gratis mee! Een datum en activiteiten plannen we nog samen met onze ambassadeurs.

Gedurende het project bevoorraden we jouw regelmatig met gadgets. Deze zijn voornamelijk om uit te delen aan andere jongeren maar als ambassadeur krijg je ook zelf een aantal coole gadgets. Ook deze zijn volledig gratis.

Hoe pak ik dat aan? In gesprek gaan met jongeren die ik niet ken, vertrouwenspersoon zijn / rolmodel zijn?

We begrijpen dat het heel spannend kan klinken om in gesprek te gaan met jongeren die je niet kent. Maak je echter geen zorgen, we starten het project met een opleiding van professionele hulpverleners. We bereiden je tijdens deze opleiding helemaal voor op de do’s & don’ts van een ambassadeur te zijn. Onze bedoeling is niet dat jullie puur hulpverleningstaken gaan uitvoeren maar eerder het bestaan van het JAC gaan helpen verspreiden.

Hoeveel ambassadeurs worden er gezocht?

We zijn voor het hele project op zoek naar 20 ambassadeurs, uit Antwerpen centrum en regio ‘voorkempen’, ‘noorderkempen’ en ‘zora’.

Hoe bereik ik die jongeren?

Net zoals jij zelf, komen ‘die jongeren’ op heel wat verschillende plaatsen. Bijvoorbeeld op school, in de jeugdbeweging, in de sportclub, in de academie, bij het uitgaan, …

Afhankelijk van je eigen bezigheden en interesses, bekijken we samen met jouw wat goede plaatsen kunnen zijn om jongeren te bereiken.

Krijg ik hier studiepunten voor?

Momenteel hebben we nog geen duidelijkheid of het project kan gelden als bijvoorbeeld een stage-ervaring indien je een maatschappelijke richting doet. We proberen dit zo snel mogelijk duidelijk te krijgen met de hogescholen.

Is er een vergoeding voorzien?

Als JAC-ambassadeur ontvang je geen financiële vergoeding. Je doet het vooral vanuit een bepaald engagement en omdat je ervaringen wil opbouwen.

Moet ik een contract ondertekenen als ambassadeur?

Je zal vrijwillig aan de slag gaan als JAC-ambassadeur. Om dit correct te doen zorgen we voor een vrijwilligersovereenkomst bij het JAC.

Welke jongeren moet ik toeleiden naar het JAC?

Het JAC is er voor alle jongeren vanaf 12j tot en met 25j die met vragen zitten rond welzijn. Jongeren hoeven niet noodzakelijk met grote problemen te zitten. Ook voor ‘kleine vragen’ kunnen jongeren terecht bij het JAC. En wat voor jongere A een klein probleem is, is dan voor jongere B misschien net een groot probleem. Dus met elke vraag ben je welkom op het JAC.

Tijdens de start-opleiding komen dit topic en heel wat voorbeelden zeker uitgebreid aan bod.

Wat als ik zelf met vragen zit?

Als JAC-ambassadeur sta je er zeker niet alleen voor. We zorgen voor ondersteuning door medewerkers vanuit het JAC. Dit kan zowel telefonisch, online of fysiek. Tijdens het project zijn er sowieso een aantal momenten waarop we met de verschillende ambassadeurs samenkomen. We noemen dit de ‘ervaringsmomenten’. Dit is een ideaal moment om jouw vragen te stellen.

Heb je buiten deze momenten ook nog vragen, dan zijn we al zeker elke werkdag telefonisch bereikbaar.

Wat doe ik als jongeren met complexe problemen naar mij toekomen?

Indien je te maken krijgt met heel complexe problemen, zullen jou zeker goed ondersteunen en coaching. We bekijken samen met jou welke stappen er al dan niet kunnen gezet worden.

Voor ons is het vooral belangrijk dat je jezelf comfortabel voelt bij het uitvoeren van jouw opdracht. Daarom zullen we op deze momenten extra goed naar jou luisteren en mee bewaken dat je niet over jouw grenzen gaat.

Krijg ik een opleiding?

Bij de start van het project, wordt er een opleiding georganiseerd door professionele hulpverleners. Om als ambassadeur te starten is het volgen van deze opleiding een voorwaarde. De opleiding wordt volledig gratis voorzien.

Hoe weet ik of dit iets voor mij is?

Als je twijfelt of de JAC-ambassadeurs iets voor jou zijn, raden we aan verder contact op te nemen met het JAC. Je kan dan al jouw vragen en twijfels bespreken met onze medewerkers. Twijfels hebben heel vaak te maken met het ‘onbekende’. We luisteren dus graag naar jou om de twijfels te verkleinen of weg te nemen.

Wat als het niets voor mij is?

Stel dat je gaandeweg het project voelt dat het toch helemaal niets voor jou is, dan luisteren wij heel graag naar jou. Wat loopt er moeilijk en waar loop je tegenaan? Wat maakt dat je zou willen stoppen? Het bespreken van deze zaken, kan vaak al helpend zijn om opnieuw de energie te vinden om als JAC-ambassadeur aan de slag te gaan.

Indien er andere redenen spelen, bijvoorbeeld langdurig ziek zijn, horen we dat graag van jou. We bekijken dan bijvoorbeeld of we jouw traject ‘on hold’ kunnen zetten of zoeken samen naar een andere oplossing.

We kunnen je uiteraard niet verplichten iets te blijven doen dat je echt niet meer wilt doen en zullen in dergelijke situatie, jouw mening daar ook in respecteren.

Hoe word ik ambassadeur?

Het allerbelangrijkste om te starten als JAC Ambassadeur is jouw GROTE GOESTING!
Heb je interesse? Klik op de onderstaande link en vul het formulier in.
Wij nemen dan contact met je op en helpen je verder op weg.