Het CAW helpt je in situaties van geweld

25 november, de internationale dag tegen geweld op vrouwen. Je zal het horen op de radio, lezen in de krant en voorbij zien floepen op social media. 25 november is een dag die in het CAW niet zomaar passeert. Meer nog, geweld – in allerlei vormen en maten – is een thema dat elke dag op onze agenda staat: in de vragen die we krijgen, de mensen die we begeleiden.

1712

Geweld bestaat in verschillende vormen. Of het nu gaat om psychisch geweld, fysiek, seksueel of emotioneel geweld. Je kan als dader, slachtoffer én als omstaander met al je vragen terecht bij hulplijn 1712.

Als je met 1712 belt, mailt of chat, word je gratis en anoniem geholpen door een hulpverlener van een Vertrouwenscentrum Kindermishandeling of door een hulpverlener van een CAW. Deze samenwerking maakt dat er iemand met specifieke kennis naar je verhaal luistert, dat je meteen verder geholpen kan worden of doorverwezen naar de juiste partner.

CAW

Uiteraard kan je ook rechtstreeks bij het CAW terecht voor advies, begeleiding en opvang. We luisteren naar je vragen en bekommernissen en we helpen je verder. Binnen het CAW, of samen met partners. Want dat we samenwerken, maakt de hulpverlening beter.

Een situatie waar geweld is, is vaak een complexe situatie, waar meerdere kanten aan een verhaal zijn en dus ook meerdere zaken kunnen bijdragen tot een oplossing.

In eerste instantie zullen we samen werken aan het stoppen van geweld. Maar dan kijken we verder: wat ligt er nog mee onder dat geweld? Wat creëert stress in een relatie of een gezin? Zijn er kinderen betrokken? En hoe kunnen we voor hen mee een ondersteuning zijn of zorgen?

In de begeleidingsteams bieden we psychosociale begeleidingstrajecten aan: alleen, met je partner, je kinderen, je ouders, … We maken moeilijkheden bespreekbaar, bemiddelen waar nodig en geven handvaten om zelf aan de slag te gaan. We kijken er ook altijd naar andere aspecten van je leven die mogelijk invloed hebben op de geweldsituatie: financiële of administratieve moeilijkheden, werk, woonst, …

Als je situatie echt onveilig is, kan je terecht bij een CAW voor (crisis)opvang. Ook dan begeleiden we je weer op weg.