Sofie werkt bij het Vormingsteam CAW Antwerpen

Sofie Melis (37) werkt bij het vormingsteam CAW Antwerpen. Samen met de lokale besturen van de Voorkempen, Noorderkempen en Zora organiseert dit team trainingen voor jongeren en ouders rond thema’s als weerbaarheid, impulscontrole en stress.

 

Wat doet het vormingsteam?

Samen met de lokale besturen van de Voorkempen, Noorderkempen en Zora organiseert het team vormingen voor jongeren en voor ouders. Ons aanbod bestaat uit Rots en Water trainingen voor jongeren en 0010 stress-weerbaarheidstraining voor ouders. Een collega is ook opgeleid om mee Mind Spring trainingen te geven.

Wat houden jullie vormingen in?

Rots en Water training voor jongeren: deze training wil de weerbaarheid van jongeren vergroten. Op een actieve manier werken we rond thema’s als kracht, rust, conflict, lichaamstaal en grenzen.

De vorming OO10 Stress voor ouders van tieners combineert een aantal principes en oefeningen uit de Rots en Water-methodiek met tips om op een rustige manier in verbinding te gaan met je tiener en grenzen te stellen waar nodig.

Mind Spring richt zich op vluchtelingen en wil hen helpen omgaan met de stress en mogelijk het trauma, dat migratie bij hen veroorzaakt heeft.

Wat vind je fijn aan je werk?

Ik werk heel graag met groepen. Iedere groep is anders en heeft een eigen dynamiek. Je moet creatief omspringen met de methodieken en de trainingen aanpassen aan de groep en de personen die je voor je hebt. Het is geweldig om de deelnemers doorheen de trainingen te zien groeien. Ik vind het ook heel fijn om nieuwe mensen te leren kennen en nieuwe samenwerkingen op poten te zetten.

Heb je een werkmotto?

Soms moet je stoppen met vergaderen en gewoon doen! ( lacht) Goede afspraken zijn belangrijk, maar soms is het gewoon tijd voor actie. Je kan vaak gaandeweg nog aanpassingen maken of zaken beslissen. Ik ben eerder een doener dan een denker. Maar als goede vormingswerker, ben ik vooral een prater.

Het vormingsteam kan ook vorming op maat ontwikkelen, geven of ondersteunen. Interesse? Stuur een mailtje naar vormingsteam@cawantwerpen.be