"Volwassen worden is overweldigend"

Jongeren staan voor vele uitdagingen in hun dagelijks leven, of het nu gaat om geldzaken, school, relaties of iets anders. Vaak voelen ze zich eenzaam en weten ze niet waar ze terecht kunnen voor hulp en advies. Ook Nikki (24) had nood aan een luisterend oor. En dat vond ze bij JAC Antwerpen.

Hoe heb je de weg naar hulp gevonden?

Toen ik aan mijn studies orthopedagogie begon, kon ik door omstandigheden niet meer thuis blijven wonen. Op school  kreeg ik de juiste hulp, maar toen ik afstudeerde stond ik er weer alleen voor. Dat was een cruciaal moment, want ik moest op zoek naar werk en een woonst. Ik wist niet waar ik moest beginnen en geraakte in paniek. Daarom besloot ik contact op te nemen met het JAC.

In het begin van de begeleiding lag de focus op de intensieve zoektocht naar werk en hoe ik administratief in orde moest zijn. Rationeel kan ik mijn plan trekken en ik wist wat ik moet doen. Toch voelde het allemaal zo overweldigend. Ineens wordt er van je verwacht dat je volwassen bent. Mijn hoofd ging op tilt en ik klapte volledig toe.

Dan helpt het als er iemand naast je komt zitten en je terug in je kracht zet. Even ventileren en je hart luchten kan zo’n deugd doen.

Waar zie je het verschil tussen jezelf nu en de eerste keer toen je om hulp vroeg? 

Vroeger had ik om veel dingen stress en vond ik het moeilijk om het overzicht te bewaren. In het JAC kreeg ik verschillende handvaten om te relativeren, bijvoorbeeld in het solliciteren. Het lukte om in mezelf te gaan geloven en ik leerde steeds beter op mijn eigen benen staan. Toch ben ik blij dat ik dat niet alleen moest doen. Het was fijn om te voelen dat er mensen waren waarbij ik terecht kon als het even niet meer ging.

Nog steeds kan het gebeuren dat ik veel vragen heb of ergens over panikeer. Dan weet ik dat ik altijd terug welkom ben op het JAC. Die gedachte brengt me rust.

Wat zou je andere jongeren willen meegeven? 

Wie ergens mee zit, wat dan ook, kan hulp vragen. Je hoeft niet alles alleen te doen. Als jongere kan je al zelfstandig zijn, maar je krijgt ook te maken met twijfels over keuzes die je moet maken. En die twijfels nemen dan de overhand. Soms heb je iemand nodig die je laat inzien dat je meer kan dan je denkt. Een luisterend oor en iemand die je ondersteunt kan zo helpend zijn.