Portret van een Omkijker: Sandra

Als CAW gaan we voor een samenleving waarin we voor elkaar zorgen. Iets doen voor de ander, maakt gelukkig en kan problemen voorkomen. In elke buurt vind je wel Omkijkers, mensen die omkijken naar een ander.

Omkijkers komen in vele vormen: Het is de buurvrouw die boodschappen doet voor haar buren die slecht ter been zijn. Het is de juf die extra fruit meebrengt voor kinderen met lege fruitdoosjes. Het is de CAW vrijwilliger die een verschil maakt voor een ander. Zoals Sandra, die als vrijwilliger bij Slachtofferhulp een grote steun is voor mensen die een schokkende gebeurtenis meemaakten.

Hoe kijk jij om naar een ander?

Vijf jaar geleden startte ik als vrijwilliger bij Slachtofferhulp. De collega’s van Slachtofferhulp bieden emotionele, juridische en praktische ondersteuning aan mensen die een schokkende gebeurtenis meemaakten. Het gaat om slachtoffers, getuigen en naastbestaanden van misdrijven, rampen en verkeersongevallen en nabestaanden na zelfdoding.

Als je start als vrijwilliger, krijg je eerst een basisopleiding. Dat was super boeiend en we vormen een hechte groep met de mensen die samen gestart zijn. Je wordt hier ook goed begeleid en opgevangen. Het is een zalige omgeving in te werken.

Waarom doe je het?

Ik streef naar een mildere wereld en wil daar zelf aan bijdragen. Ik heb hier al enorm veel geleerd van mijn cliënten en de CAW medewerkers. De nieuwe verbindingen met alle soorten mensen van alle culturen zijn verrijkend. Ik heb veel bewondering voor de draagkracht van mensen. Daar ben ik ook een beter persoon door geworden. Ik oordeel niet meer over mensen of situaties.

Wat is het moeilijkste aan dit vrijwilligerswerk?

Soms is het best moeilijk om een begeleiding af te sluiten. Ik heb al wel eens gedacht dat ik met mensen langer contact zou willen houden, maar ben daar ook wel streng in voor mezelf. Dat is echt afscheid nemen. En soms is dat heel emotioneel en draag ik dat echt wel mee.

Wat neem je zelf mee?

Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om te proberen niet te oordelen. Dat is wel een hele oefening hoor (lacht). Je kan een mening hebben, maar ik heb mezelf echt heropgevoed, ik oordeel niet en sta nu met een open geest in het leven.

Ik heb heel veel bewondering voor mijn cliënten en leer veel van hen. Door de gesprekken met de cliënten ben ik een beter persoon geworden. Wat ik graag mee neem zijn de begeleidingen waar de dankbaarheid van mijn clienten me echt vleugels hebben gegeven.

Heb jij een levensmotto?

Vroeger was dat vooral pluk de dag, maar ik probeer nu vooral heel vriendelijk te zijn voor mezelf waardoor ik ook milder ben voor anderen. Het is oké om fouten te maken.

Slachtofferhulp is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers! Iets voor jou misschien?
Heb jij een luisterend oor en een warm hart voor mensen? Wil je iets betekenen voor mensen die het moeilijk hebben? Dan ben jij misschien wel de vrijwilliger die we zoeken!

Ontdek hier de vrijwilligersvacature of bekijk de video.