Opgesloten in de ogen van je kind

Een filmpje voor kinderen met een ouder in detentie, dat ze kunnen bekijken als ze de eerste keer naar de gevangenis komen. Dat willen we graag maken.

Het CAW staat familieleden en kennissen bij van mensen in detentie. Als familiebegeleiders zien wij van heel dichtbij hoe schokkend het is voor een kind wanneer zijn vader of moeder plots in de gevangenis wordt opgesloten. Deze kinderen zijn vaak dubbel slachtoffer: ze zijn een ouder kwijt en ze worden gestigmatiseerd door de omgeving. Ze zitten met duizend vragen, zowel emotioneel als praktisch, maar durven of kunnen ze aan niemand stellen.

‘Hoe leeft mijn papa daar?’ ‘Hoe ziet een cel eruit?’ ‘Wat doet mama overdag?’ ‘Hoe kan ik op bezoek gaan?’

We mogen een kind op dat moment niet overlaten aan zijn fantasie, omdat ze geen juiste informatie krijgen. Want die fantasie is vaak zwaarder dan hoe het er in werkelijkheid aan toegaat.

Daarom willen we een filmpje maken dat kinderen kunnen bekijken wanneer ze de eerste keer naar de gevangenis komen. Zo willen we op een juiste en informatieve manier in beeld brengen hoe een bezoek aan de gevangenis verloopt, wat je moet doen, waar je moet wachten, wie je ziet, en hoe dat precies gaan, eenĀ  ontmoeting met een ouder in detentie.

Dit is het project van CAW Oost-Brabant voor de Warmste Week.