Limburg

Scheidings- en ouderschapsbemiddeling

De hulpverlener kan bemiddelen bij spanning of conflicten in het scheidingsproces. Bemiddeling kan zowel voor gehuwden als voor samenwonenden of voor ouders die gemaakte afspraken omtrent de kinderen willen herzien.

Dit verloopt volgens de volgende bemiddelingsprincipes:

  • jullie nemen zelf beslissingen
  • de bemiddelaar is onpartijdig
  • de bemiddelaar geeft informatie
  • de bemiddelaar helpt om (terug) te communiceren
  • de bemiddelaar houdt steeds het belang van de kinderen voor ogen

Hoe werken we?

Via ouderschapsbemiddeling kunnen ouders duurzame afspraken maken over waar de kinderen verblijven, wie welke kosten betaalt, hoe jullie de opvang van de kinderen zien en hoe jullie hierover op een rustige manier kunnen communiceren.

Ouderschapsbemiddeling kan voor, tijdens of na een (echt)scheiding opgestart worden.

De bemiddelaar helpt bij het onderhandelen en steunt jullie om op een respectvolle manier met elkaar in dialoog te gaan. Er worden enkel beslissingen genomen en afspraken gemaakt die voor beide ouders aanvaardbaar zijn.

Ouders kunnen bij het CAW terecht voor vrijwillige ouderschapsbemiddeling of na doorverwijzing door de rechtbank.

De bemiddelaar kan op vraag van de ouders een overeenkomst opmaken die zij nadien, indien gewenst, door de rechtbank kunnen laten bekrachtigen.

Via scheidingsbemiddeling kan de bemiddelaar ouders begeleiden bij het maken van afspraken die financieel en emotioneel in het belang zijn van alle betrokkenen (ouders en kinderen). Thema’s die aan bod kunnen komen in de bemiddeling zijn onder meer de gezinswoning, het verdelen van rekeningen en gelden, inboedelverdeling en regeling rond de kinderen.

Indien alle partijen tot een akkoord komen, kan de bemiddelaar op hun vraag een regelingsovereenkomst ‘echtscheiding onderlinge toestemming’ opmaken die vervolgens aan de familierechtbank kan worden overgemaakt.

Voor wie?

De bemiddelingsdienst van het CAW richt zich in het bijzonder op kwetsbare gezinnen. Wil je weten of je aan de kwetsbaarheidscriteria voldoet? Neem contact met ons op.

Kostprijs

Als je aan de kwetsbaarheidscriteria voldoet, is de bemiddeling gratis.

Hoe aanmelden?

Cliƫnten kunnen zich aanmelden op vrijwillige basis, indien beiden hiervoor kiezen, of na een vonnis van de rechtbank.

Aanmeldingen verlopen steeds via de bemiddelingsdienst in Hasselt.

Je kan hiervoor mailen naar bemiddeling@cawlimburg.be of bellen op dinsdag van 9 u. tot 12 u. op het nummer 011 85 99 20.

Informatie

Welzijnscampus 19 b0002
3600 Genk
Op kaart tonen

bemiddeling@cawlimburg.be

011 85 99 20

Bereikbaarheid

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
Zaterdag
Zondag