Mooie vriendschappen in de mamagroep

In hartje Antwerpen-Noord vinden we Samik, een werking van CAW Antwerpen. Op deze ontmoetingsplek staat het versterken van kwetsbare ouders centraal. Specifiek voor moeders organiseert Samik tweewekelijks een bijeenkomst, de mamagroep.

“Om de twee weken komen we op vrijdag met de mamagroep samen. De groep bestaat uit moeders die allemaal op hun eigen manier kwetsbaar zijn.

Centraal staat het versterken van de mama’s. We focussen ons elk jaar op specifieke thema’s die we tijdens de bijeenkomsten behandelen. Onze gesprekken kunnen bijvoorbeeld gaan over seksuele opvoeding van de kinderen, de pedagogische tik, het leven in de stad en aansluiting vinden met anderen. Daarnaast is er ruimte om het te hebben over persoonlijke situaties en ervaringen: armoede, intrafamiliaal geweld, psychische kwetsbaarheid, ziekenhuisopnames… Elk thema is bespreekbaar.

Wat ik als begeleider benadruk, is dat de mama’s moeten leren om elkaar te helpen. Hierdoor zag ik al mooie vriendschappen ontstaan.”

Door het hebben van een netwerk staan de mama’s zoveel sterker in hun schoenen.

“Alvorens we mama’s uitnodigen, plannen we een intake gesprek. Een deelname is dus niet vrijblijvend. We verwachten dat iedereen actief deelneemt en zich inzet. Gedachten en gevoelens in het Nederlands kunnen uitdrukken is daarbij essentieel.

Aan het begin van elke bijeenkomst doen we met z’n allen een complimentenrondje. Door de mama’s te leren hun kinderen te complimenteren, laten we ze stilstaan bij de kwaliteiten van hun kind. Soms start ik ook individuele begeleidingen voor moeders die extra noden hebben.

We merken dat de mamagroep een meerwaarde biedt, omdat het versterkend werkt. Zelfs als de bijeenkomsten niet doorgaan, hebben de moeders contact met elkaar. Elke ouder kan ondersteuning gebruiken, maar kwetsbare ouders nog meer. Deze groep biedt hier een antwoord op.”

Iedereen verdient vakantie

Kathleen, de teamverantwoordelijke van Samik vertelt over de jaarlijkse vakantie van de mamagroep.

“Om het intensieve jaar af te sluiten, gaan we elke zomer een midweek naar zee. Een jaar lang hebben we als groep samengewerkt. We kennen elkaar en er is veel vertrouwen. Zo’n vakantie kan ook leerrijk zijn, zowel voor de moeders onderling als voor de begeleiders.

Ik ga zelf altijd mee, samen met mijn twee kindjes. Dit werkt enorm verbindend. In het verleden kreeg ik al tips van andere mama’s rond het feit dat mijn dochtertje geen groentjes eet. Een andere keer kwam ik midden in de nacht een andere mama tegen in pyjama en hadden we een gesprek over hoe vermoeiend kindjes soms kunnen zijn. Aangezien we een midweek samenleven, is het vanzelfsprekend dat zo’n thema’s besproken worden. Bovendien doen we ’s avonds gesprekken met de mama’s: deze thema’s kunnen uitgediept worden, omdat je de tijd hebt. Samen bespreken we wat we die dag zagen en beleefden. De groep geeft bijna altijd aan dat ze veel bijleerden. Zo was er eens een mama die inspiratie haalde uit de knutselactiviteit. Voordien deed ze dit nooit met haar kinderen, omdat ze dit niet kende vanuit haar eigen opvoeding. Nu knutselt ze geregeld met haar kinderen, die er enorm veel deugd van hebben.

Iedereen verdient vakantie, maar helaas laat het budget van de mama’s het niet toe om naast het verblijf nog andere activiteiten te doen. Hoe leuk zou het zijn als de kindjes een ijsje kunnen eten op de dijk of een leesboekje cadeau krijgen? De grote droom van de groep is om samen een gocart te huren.

Steun de mamagroep

Om deze extra activiteiten te kunnen doen, is de mamagroep nog op zoek naar extra middelen. Door middel van een online tombola, waarvan de opbrengst rechtstreeks naar de vakantie gaat,  hopen ze de mama’s en hun kinderen een onvergetelijke week te bezorgen.

Meer info op www.iksteuncawantwerpen.be