Getuigenis

Jean-Pierre is vrijwilliger in de bezoekruimte

Jean-Pierre was op zoek naar vrijwilligerswerk binnen slachtofferhulp, maar botste tijdens zijn zoektocht op een vacature voor de bezoekruimte. Hoe meer Jean-Pierre hierover te weten kwam, hoe meer hij geboeid raakte door deze werking. Enkele weken na zijn aanmelding was hij aan de slag in Asse.

Ik had een relatie met een vrouw die in een vechtscheiding met haar ex-partner zat. Zowel zij als haar ex-partner spraken slecht over elkaar tegen de kinderen. De kinderen kwamen daarmee naar mij. In een gesprek met de vader heb ik het standpunt van de kinderen meegedeeld. Hij schrok hiervan en hield hier sindsdien rekening mee. Mijn vriendin was minder overtuigd en onze relatie hield daar dan ook op. Met de kinderen heb ik nog steeds contact.

Ik was op zoek naar vrijwilligerswerk binnen slachtofferhulp. Het leek wel voorbestemd.

Ik was op zoek naar vrijwilligerswerk binnen slachtofferhulp. Toen ik de vacature voor de bezoekruimte las, leek het wel voorbestemd. Ik was al op die manier aan de slag zonder het te beseffen. Enkele weken na mijn aanmelding kon ik aan de slag in Asse. Ik werk graag in de bezoekruimte. Ik heb fijne collega’s die me bijstaan en achter mij staan.

Een papa was wat onwennig in de overgangsfase van binnenbezoek naar buitenbezoek. Hij wist niet goed wat doen of hoe zich te gedragen bij zijn kinderen. Ik ben tijdens dit bezoek meegegaan. Daardoor voelde iedereen zich op zijn gemak.

Ik krijg veel positieve reacties.

Griet, teamcoƶrdinator bezoekruimte, vertelt over de bezoekruimte.

We werken met vrijwilligers in de bezoekruimte omdat we geloven dat zij een meerwaarde vormen voor en complementair zijn aan de hulpverlening. Vrijwilligers verlagen de drempel voor hulpverlening, geven extra vertrouwen, en ook al zijn hulpverleners ook neutraal, worden vrijwilligers toch als neutraler gezien. Cliƫnten voelen zich minder gecontroleerd en bijgevolg meer op hun gemak.

Na een scheiding hebben ouders het vaak moeilijk om tot een gepaste omgangsregeling te komen. Soms komt het tot een breuk tussen een ouder en de kinderen. De bezoekruimte helpt bij contactherstel tussen kinderen en ouders. De medewerkers zijn er om hen te begeleiden bij de stappen om opnieuw contact te hebben met elkaar. We gaan samen op zoek naar een passende manier waarop kind en ouder opnieuw positief contact met elkaar kunnen hebben.