Lizette ging op vakantie dankzij Steunpunt Vakantieparticipatie

Steunpunt Vakantieparticipatie helpt mensen en gezinnen – wonend in Vlaanderen of Brussel – die niet op vakantie of op daguitstap kunnen: mensen met een laag inkomen, met een verhoogde tegemoetkoming, in schuldbemiddeling …

Mensen die aangesloten zijn bij een CAW kunnen via Steunpunt Vakantieparticipatie een vakantie of daguitstap boeken. Lisette, 32 jaar en een alleenstaande moeder van 3 jonge kinderen, is zo het voorbije jaar met haar gezin naar zee geweest.

“Het was zalig om eens uit de sleur van elke dag te ontsnappen. Ik moest zelf niets plannen of regelen, dat werd voor mij allemaal in orde gebracht. Ik mocht gewoon genieten. Er was geen tijd om stil te staan bij mijn zorgen, zo druk in de weer waren we!”

“In de voormiddag was er een apart programma voor de ouders en de kinderen. Dat was tof, samen met de andere ouders deed ik dan een uitstap of een spel of we gingen gewoon samen iets drinken. Ik kon me dan ook ontspannen omdat ik wist dat mijn kinderen in goede handen waren en zich amuseerden.

In de namiddag deden we dan iets als gezin. Het voelde goed daar gewoon aan te kunnen deelnemen zonder mij in bochten te wringen om het zelf te kunnen organiseren. Om eventjes niet verantwoordelijk te zijn of me zorgen te moeten maken.

Er werd gekookt, er waren leuke activiteiten, alles was in orde. Ook de kinderen waren laaiend enthousiast. Samen dat kunnen beleven deed heel veel deugd. Ik ga heel graag samen met mijn kinderen op vakantie. Ik plan nooit een uitstap of reis voor mij alleen.

Naast de gezinsvakantie probeer ik wel nog altijd een paar vakantiekampen te boeken voor de kinderen. Het gebeurt bijna nooit dat ze alle drie tegelijk thuis zijn.

Het is ook leuk als er een keertje maar een van mijn kinderen thuis is , dan is kan ik een keer iets extra doen omdat ik dan wat meer tijd heb of omdat er financieel meer ruimte is. Aan het begin van de zomervakantie vragen mijn kinderen nu ook steeds wat de plannen zijn. Ze weten dat ik altijd een paar uitstappen plan. De kampen vinden ze ook leuk. Soms zien ze er tegenop als ze moeten vertrekken, maar als ze terugkeren zijn ze toch altijd enthousiast dat ze het hebben meegemaakt..

Voor de gezinsvakantie kies ik uit het aanbod van ‘Pirlewiet’ of ‘A Place to Live’.

Deze organisaties bieden laagdrempelige vakanties en vrijetijdsactiviteiten aan voor gezinnen die in moeilijke omstandigheden leven en het financieel moeilijk hebben.

Door de grote vraag, een enorm aantal geïnteresseerden en het beperkte aanbod kan je je maar twee keer inschrijven. Ik begrijp dat wel want ze willen iedereen de kans geven, maar het is daarbuiten nog heel moeilijk om een betaalbaar aanbod te vinden voor gezinsvakanties. Een dubbel gevoel dus.

Bij sommige andere organisaties is het aantal inschrijvingen voor gezinsvakanties ook beperkt. Ofwel val je dan uit de boot omdat er geen plaats meer is. Ofwel ben je verplicht om de volle pot te betalen, en dat maakt een enorm verschil.

Voor allerlei daguitstappen of activiteiten is er dan wel weer een goed aanbod. Dan geldt ook voor korte vakanties, zoals een weekendje weg. Dat ik dat kan geven aan mijn kinderen, vind ik zo belangrijk en ben ik dan ook enorm dankbaar voor.”