Getuigenis

Veelzijdig interessante personen: vrijwilligers in het CAW

Vrijwilligers zijn zeer welkom in het CAW. Ze brengen de buitenwereld binnen en zijn  bruggenbouwers. Investeren in vrijwilligers creëert een meerwaarde op verschillende vlakken en genereert specifieke dynamieken en effecten, zowel bij cliënten en de vrijwilligers zelf als bij het CAW en de brede samenleving. Maak kennis met Rob Claes, vrijwilliger in Dagcentrum Hobo van CAW Brussel.

Vrijwilliger in het CAW

“Me engageren voor anderen is een manier van leven, het zit in min DNA.”

Elke dinsdag kook ik voor de deelnemers van het crea-atelier van HOBO. Mensen krijgen er voor een euro een gezonde maaltijd die ik met veel liefde probeer te bereiden. Koken voor een groep van 15 à 20 mensen is een uitdaging. Ik weet nooit op voorhand wat het menu zal zijn, want ik kook met (bijna) vervallen ingrediënten die van Bio-Planet komen. ’s Morgens om 11u weet ik welke groenten er die dag in de aanbieding zijn. Met de een euro bijdrage van de mensen kan ik aanvullende ingrediënten kopen.

De beste gesprekken voer ik al kokend aan het fornuis in de crea-ruimte. Ik wilde na mijn nogal administratieve loopbaan weg achter mijn bureau en had nood aan concreet werken en echt contact met mensen. Hobo leerde ik kennen via acteur en muzikant Hans van Cauwenberghe die er ooit een musical heeft begeleid. Hij vertelde me over hun werking die mensen in de marge van de maatschappij terug zelfvertrouwen en waardigheid biedt via culturele, creatieve en sportactiviteiten. Daar wilde ik graag mijn steentje aan bijdragen.

Armoede kan iedereen overkomen, dat heb ik ervaren in Hobo. Sommigen mensen hebben niets anders gekend in hun leven, anderen zijn er door tegenslag ingerold. Maar armoede heeft invloed op alle levensdomeinen en op je zelfbeeld. Het is een grote uitdaging om iedereen bij de maatschappij te blijven betrekken en hen terug op weg te zetten in die maatschappij.

Me engageren voor anderen is een manier van leven, het zit in min DNA. Het is tevens een zinvolle invulling van mijn vrije tijd die sinds mijn pensioen is toegenomen. Ik ben ook natuurgids en ik gids voor scholen in het Provinciedomein van Huizingen en het Hallerbos. Voor Hobo organiseer ik dit jaar een familiewandeling in Huizingen. Even uit de drukte van de stad en in de natuur zijn doet ook voor hen deugd.

Rob Claes (65 jaar) woont in Sint-Pieters Leeuw. Hij was jarenlang coördinator van een Jeugdverblijfcentrum en is nu gepensioneerd.

Tekst door Bianca De Wolf