Vrijwilliger in de kijker: BudgetInZicht

Ontmoet Fred Van Wunsel, een van de vele enthousiaste vrijwilligers binnen ons CAW. Hij vond bij onze werking BudgetInZicht de perfecte match om vrijwilligerswerk te gaan doen. Benieuwd wat dit allemaal juist inhoudt? Lees dan zeker verder!

Waarom ben je begonnen met vrijwilligerswerk?

Sinds 1 maart 2022 ben ik officieel met pensioen, maar ik heb altijd een job gehad met veel sociaal contact, alleen thuis zitten is niks voor mij. Dus ik wist vrij snel dat ik vrijwilligerswerk zou gaan doen, liefst waarbij ik iets kan doen voor andere mensen én waar ik zelf ook voldoening uit haal.

Hoe kwam je bij CAW Boom Mechelen Lier terecht?

In mei 2022 ging ik naar de vrijwilligersbeurs van Stad Mechelen. Ik had eigenlijk het idee om, net zoals mijn schoonzus, iets van naschoolse begeleiding te doen. Op de beurs kwam ik Auxilia vzw tegen, zij helpen o.a. kinderen in kansarmoede met naschoolse begeleiding. En zo help ik nu 1x per week een jongere uit de lagere school met zijn huiswerk. Maar toevallig kwam ik op de beurs ook een vrijwilliger van het CAW tegen. Zij vertelde heel enthousiasmerend over BIZ en na een gesprek met Kim, de vrijwilligerscoördinator, zag ik ook met BIZ een match. Het past helemaal bij mijn interessesfeer en het is heel divers werk.

Wat doe je dan concreet bij BIZ?

We werken eigenlijk met 3 groepen: middelbare scholieren, nieuwkomers en maatschappelijk kwetsbaren. Ons aanbod verschilt per groep. Naar jongeren toe doen we vooral preventief werk. We willen hen laten kennismaken met wat het leven kost en hen zo beter voorbereiden op alleen wonen. Welke uitgaven kan je verwachten, wat denk je dat je gaat verdienen, tips rond energiebesparing … zo’n vragen komen allemaal aan bod. Vorig jaar gingen we zelf naar scholen om workshops te geven. Dit jaar is er in Niel het Budgethuis, een inleefhuis waar scholen naar toe komen en waar wij als vrijwilligers op een interactieve manier kunnen tonen wat het inhoudt om op eigen benen te staan. Er staan bijvoorbeeld tweedehandsmeubels met prijzen op. Of in de keuken een kast met merkproducten en eentje met huismerken.

Door vrijwilligerswerk begin je zelf ook anders naar zaken te kijken. Toen ik nog werkte, keek ik bijvoorbeeld niet zoveel naar merkproducten versus thuismerken. Nu ga ik vaak actief op zoek naar tips en voorbeelden om te gebruiken in onze workshops. En zo leer ik zelf ook weer altijd bij.

Sessies voor nieuwkomers vind ik ook wel tof om te geven. We geven deze sessies op vraag van organisaties als Welkom in Mechelen of Okan klasjes. Ons aanbod voor nieuwkomers is iets ruimer. Ze komen dikwijls uit landen waar concepten zoals verzekeringen en belastingen niet bestaan, dus dan moet je toch wel meer uitleggen. Soms is er ook een taalbarrière, maar workshops worden meestal met 2 gegeven, dus je kan in kleinere groepjes werken.

De derde groep zijn de maatschappelijk kwetsbaren, aan hen geven we sessies van 5 weken. Persoonlijk vind ik deze sessies mentaal het zwaarste om te geven, omdat je dan ook in contact komt met mensen met serieuze financiële problemen. Het gaat om mensen in schuldbemiddeling, mensen die in budgetbegeleiding zitten of heel vaak al jaren hun eigen financiën niet meer beheren. Dan kom je soms wel schrijnende situaties tegen. We raden mensen aan om te sparen voor een buffer in noodgevallen of om iets leuks te kunnen doen. Als je dan iemand hoort vertellen dat hij 3 euro heeft kunnen sparen, dat is wel confronterend. Wij zouden er nog niet aan denken om dat over te schrijven, maar voor sommigen is dat de realiteit.

Wat vind je fijn aan je vrijwilligerswerk bij BIZ?

Het sociaal contact, maar ook gewoon de materie. Ik vind het fijn om bij te leren en intellectueel uitgedaagd te worden. En daarnaast vind ik het een hele fijne groep collega’s. We zien elkaar niet zo vaak, maar er is een goeie sfeer en de ondersteuning vanuit het CAW zit heel goed. Hetgeen wij doen als vrijwilliger wordt gewaardeerd. Zo waren onlangs onze documentatiekaften voor de sessies van 5 weken bijna op. We zochten een goedkoper alternatief, maar we stelden ook voor om de inhoud te herbekijken. Al onze opmerkingen werden meegenomen door Kim en Tine, de ‘vaste’ BIZ collega’s. Onze inbreng is belangrijk. We maken echt deel uit van het team, ook al zitten wij als vrijwilligers niet in een normale werksituatie. We hebben uiteindelijk enorm veel vrijheid. Ons vrijwilligerswerk is niet dwingend. Als er een workshop gegeven moet worden, wordt de vraag gesteld aan de hele groep. Wie tijd en zin heeft, geeft zich op.

Voor mij persoonlijk, denk ik wel dat ik het vrijwilligerswerk gekozen heb dat het beste bij mij past.

Zin gekregen om ook als vrijwilliger aan de slag te gaan? Check dan zeker de vrijwilligersvacatures van CAW Boom Mechelen Lier.