10 oktober is werelddaklozendag

Wat doe jij als je mensen op straat ziet bedelen? Geef je iets of loop je er in een grote boog omheen? Veel mensen reageren ongemakkelijk. Wij gingen te rade bij 3 hulpverleners van CAW Antwerpen die elke dag werken met dak- en thuislozen. 

Katinka (23) werkt in het Stedelijke Dispatch Team bij de nachtopvang van Victor 4. In Victor 4 kunnen mannen en vrouwen terecht voor nachtopvang. Bij het Team van Dispatch kunnen ze aankloppen met al hun vragen. Katinka begeleidt mensen mee naar woonst en werk, ze volgt schuldproblematieken op en behandelt ook heel wat administratieve zaken. 

Wat doe jij als iemand je op straat ziet bedelen?
Ik start een gesprek om zicht te krijgen op de situatie en dan verwijs ik meestal door naar de CAW inloopcentra zoals De Vaart en De Steenhouwer of naar de Victor of de Biekorf voor nachtopvang. Ik maak hen wegwijs in het hulpverleningsaanbod van het CAW. 

Wat ik anderen zou aanraden? Doe vooral waar je je zelf goed bij voelt: geld geven, een koffie kopen, een babbeltje maken, dat is allemaal ok. Het belangrijkste? Negeer hen niet. 

Het belangrijkste? Negeer hen niet.

Het stereotype beeld dat mensen hebben over daklozen klopt niet. Van de meeste mensen die we hier opvangen zou je op het zicht niet  kunnen raden dat zij dakloos zijn. Ik begeleid vooral werkende mensen die toch dakloos zijn.

 

Koen (49) werkt sinds juli 2019 in De Vaart, ons inloopcentrum voor daklozen in de Kerkstraat. In de Vaart kunnen mensen terecht voor een douche, een maaltijd of een locker om hun bezittingen in te bewaren. Ze kunnen er ook op het internet om bv te solliciteren of een appartement te zoeken. Hulpverleners helpen hen met administratieve zaken, doen aan  budgetbegeleiding en ondersteunen waar nodig. 

Vandaag is Koen hulpverlener in de Vaart, maar zelf had hij ooit ook een tijdje geen thuis. Hij is het bewijs dat dakloosheid iedereen kan overkomen, maar ook dat het mogelijk is om – met wat hulp – weer op je voeten te landen. 

Wat doe jij als een dakloze je om geld vraagt?
Ik ga in gesprek en raad hen altijd aan om langs te komen in de Vaart, omdat we hier kunnen kijken of we niet op een andere manier kunnen helpen. Heel dikwijls zie ik hen hier dan ook één van de volgende dagen passeren. 

Vroeger zou ik wel geld gegeven hebben, want ik geloof in solidariteit tussen mensen. Vaak dient dat geld niet om verder te geraken, maar dat stoort me niet zo. Wat mensen vooral nodig hebben, is het gevoel mee te tellen en gezien te worden. Ik geloof dat we allemaal een meerwaarde zijn voor elkaar. Ook die dakloze man of vrouw heeft talenten. 

Ik geloof in solidariteit tussen mensen.

Iedereen heeft wel iets te bieden. Neem de moeite eens een babbeltje te slaan met een dakloze en te ontdekken wie die mens is, anders dan ‘dakloos’. 

Nathalie (28) startte 3 jaar geleden bij het Outreachteam. 

Als hulpverlener gaat ze de straat op om mensen die dak- en thuisloos zijn op te zoeken en ondersteuning te bieden. Ze is het aanspreekpunt voor alle mogelijke vragen, van administratie tot financiën en gaat ook mee naar de afspraken van de mensen die ze begeleidt. Het Outreachteam werkt heel laagdrempelig en aanklampend: als Nathalie een cliënt een tijdje niet ziet, gaat ze actief op zoek. 

Wat doe jij als een dakloze je om geld vraagt?
Ik geef zelf nooit geld. In Antwerpen herken ik de mensen op straat vaak en dan sla ik er een babbeltje mee. Ik heb ook altijd onze flyer mee zodat ik nieuwe gezichten kan verder helpen. 

Vind ik het fout om geld te geven? Zeker niet. Als je een hele dag op straat doorbrengt, is het ook fijn eens een koffie te kunnen gaan drinken, zoals andere mensen. Mijn advies? Spreek hen aan en vraag wat ze nodig hebben. Heb je honger? Heb je nood aan advies ? Je kan ook eerlijk zeggen, ik wil geen geld geven, maar kan ik je op een andere manier helpen?

Zorgen moet je doen, niet maken.