Transgender Infopunt en CAW trekken toegang tot transgender hulpverlening breder open

Het Transgender Infopunt (TIP) en het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) bereiken na 3 jaar nauw samenwerken 2 nieuwe mijlpalen in één keer. Om de toegang tot de transgender hulpverlening open te trekken voor heel Vlaanderen en Brussel, werden de onthalen van het CAW aan de zorgkaart van het Transgender Infopunt toegevoegd. Daarnaast werd de zorgbrochure ‘Welke stappen zijn mogelijk binnen een transitieproces?’ vertaald naar het Frans, Engels, Spaans, Turks, Arabisch en Perzisch (Farsi) om ook aan zorgbehoevende anderstaligen een vlottere toegang tot de hulpverlening te bieden.

‘Er staan meer dan 970 Belgen op de wachtlijst om te starten met transgenderzorg bij het Centrum voor Seksuologie en Gender in UZ Gent. En dit is nog maar het topje van de ijsberg, want we kunnen nog steeds niet inschatten hoeveel personen in Vlaanderen en Brussel zich als transgender, non-binair of travestiet identificeren omdat ze niet alle medische of juridische stappen zetten waardoor ze geregistreerd worden.’ zegt professor Motmans, coördinator van het Transgender Infopunt (TIP). Om de weg naar gezondheidszorg en hulpverlening voor trans personen te vergemakkelijken, werken het Transgender Infopunt en het CAW ondertussen al 3 jaar samen. Niet voor niets op 31 maart, de Internationale Dag van de Transgenderzichtbaarheid, worden de banden verder aangehaald.

Nieuwe bakens op de zorgkaart

De onthalen van het CAW en het JAC (het jongerenaanbod van het CAW) werden aan de zorgkaart van het Transgender Infopunt toegevoegd. Zo bevestigt het TIP dat trans personen bij het CAW of JAC terechtkunnen voor een luisterend oor, informatie over het thema en ondersteuning bij de zoektocht naar de genderidentiteit. Ook de naaste omgeving –zoals ouders/kinderen en broers/zussen– kan voor ondersteuning terecht bij het CAW en het JAC.  ‘Het CAW erkent de mentale- en welzijnsnoden van jongeren en volwassenen die zoekende zijn in hun genderidentiteit en ondersteunt hen daarbij. Door de samenwerking met het TIP zijn onze hulpverleners opgeleid om transgendersensitief te werken. Zo verlagen we de drempel voor trans personen om over hun identiteit te kunnen spreken. De onthalen van het CAW en het JAC bieden gratis en anoniem hulp aan iedereen die met vragen zit.’ verduidelijkt Geert Hillaert, algemeen directeur CAW Oost-Vlaanderen.

De zorgkaart op de TIP-website biedt een overzicht van alle zorgverleners in Vlaanderen en Brussel die vertrouwd zijn met trans personen en kennis hebben van het transgenderthema. Onder meer chirurgen, endocrinologen, psychische hulpverleners, logopedisten en nu ook de hulpverlening van het CAW.

Ook voor anderstaligen

Wie de stap naar de hulpverlening wil zetten, moet die makkelijk kunnen vinden. Voor mensen met een migratieachtergrond of voor anderstaligen in Vlaanderen en  Brussel, kan dat minder evident zijn. Uit gebrek aan kennis of door een taalbarrière. Daarom werd de brochure  ‘Welke stappen zijn mogelijk in een transitieproces?’ vertaald naar het Frans, Engels, Spaans, Turks, Arabisch en Perzisch (Farsi). De komende maanden wordt vervolgens ingezet op de vertaling en verspreiding van meer zorginfo, via diverse kanalen.

Meer weten

Over het Transgender Infopunt

Het Transgender Infopunt is een neutrale, gratis en anonieme plek voor vragen over genderdiversiteit en het transgenderthema. Iedereen kan bij ons terecht voor vragen rond onder meer identiteit, familiale moeilijkheden, werkgerelateerde aspecten, schoolcontext, transgenderzorg en discriminatiemeldingen. We bieden een luisterend oor, een warm onthaal en relevante, wetenschappelijk onderbouwde informatie aan. Daarnaast zijn we een erkend meldpunt voor discriminatie op basis van geslacht, geslachtsverandering, genderexpressie en genderidentiteit.

Meer informatie: www.transgenderinfo.be