CAW Antwerpen

Drie nieuwe Kruispunten voor eerste hulp bij psychische en sociale problemen

In januari 2021 openen drie nieuwe Kruispunten hun deuren. Mensen kunnen eenvoudig bij een Kruispunt terecht voor eerste hulp bij psychische en sociale problemen. Er bestaan al Kruispunten in eerstelijnszones Noorderkempen (locatie Kalmthout), Noord-Antwerpen (Luchtbal), Voorkempen (Schilde) & ZORA (Zuid Oost Rand Antwerpen, Mortsel). Nu openen er ook Kruispunten in Noorderkempen, locatie Brasschaat, Antwerpen-Centrum en Antwerpen-Oost. “Zeker in deze vreemde en onzekere tijden hebben veel mensen het lastig. Dat is heel normaal. Het is belangrijk dat je er niet alleen mee blijft zitten.” zegt Hellen Renders, beleidscoördinator van CAW Antwerpen, een van de organiserende organisaties.

Gratis & kortdurende hulp

“Iedereen voelt zich wel eens een periode minder goed. Of kent het gevoel de controle over de dingen kwijt te zijn en dat het gewoon ‘te veel’ is. Of dat de dingen zich opstapelen en een kluwen worden, waar je niet meer aan uit kan. Vaak kan je bij familie of vrienden terecht, maar ook niet altijd. In deze tijden is dat al helemaal niet evident ” zegt Hellen Renders.

“Bij de Kruispunten bekijken we samen wat iemand nodig heeft om het leven weer op te pakken en sterk en veerkrachtig in zijn of haar schoenen te staan” legt Liselotte Suls uit. Zij is coördinator van Kruispunt Brasschaat. “We luisteren naar het verhaal, maken van het kluwen weer een rode draad, en wanneer nodig geven we gericht advies naar een dienst of persoon voor langdurige hulp. Ook wanneer mensen hulp zoeken voor iemand in hun omgeving, kunnen ze ons gerust de vraag stellen. We denken dan mee na over waar je kan aankloppen om deze persoon te helpen.”

Het aanbod van de Kruispunten is gratis en kortdurend. Je kan hen bereiken door te mailen, te bellen, of langs te komen tijdens de openingsuren. Elk Kruispunt is beschikbaar voor inwoners van bepaalde gemeentes. Alle info is terug te vinden op www.kruispunten.be.

Nieuwe Kruispunten in Noorderkempen, locatie Brasschaat, Antwerpen-Centrum en Antwerpen-Oost

Begin januari opent Kruispunt Noorderkempen (locatie Brasschaat)  de deuren, in de Welzijnscampus in het centrum van Brasschaat.

Midden januari komen er twee Kruispunten in Antwerpen-Centrum, in de Van der Sweeptstraat, en in Antwerpen-Oost, in de Cornelis Schutstraat in Deurne. Later dit jaar zal er nog een Kruispunt openen in Antwerpen-Zuid op het Kiel.

De kracht van samenwerken

Kruispunten zijn intersectorale samenwerkingen. De partners kunnen variëren naar gelang de regionale context en noden. In Kruispunt Brasschaat slaan OLO, Rotonde, CAW Antwerpen, en CGG Andante de handen in elkaar. In Antwerpen-Centrum en Oost werken CGG Andante, Ziekenhuis netwerk Antwerpen, Psychiatrisch Centrum Multiversum en CAW Antwerpen samen, met ondersteuning van stad Antwerpen.

“Allemaal organisaties die vanuit hun eigen invalshoek en expertise de handen ineen slaan om geestelijke gezondheidszorg toegankelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen” aldus Hellen Renders.

Info en contact voor hulpvragen

www.kruispunten.be

Contact voor persvragen

Hellen Renders – beleidscoördinator CAW Antwerpen

0472 11 97 47 | hellen.renders@cawantwerpen.be