CAW Oost-Vlaanderen

CAW Oost-Vlaanderen is Baanbrekende Werkgever '24

We zijn zo trots dat we ons alweer een Baanbrekende Werkgever mogen noemen! Tijdens deze editie hebben we ons helemaal gesmeten op talentontwikkeling en een duurzame loopbaan. Zodat onze medewerkers élke dag het beste van zichzelf blijven geven. Zo krijgen medewerkers volop kansen om hun competenties verder te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden aan te leren en intern andere loopbaanperspectieven te verkennen. Daarnaast betrekken we medewerkers almaar nauwer bij de organisatie én bij de maatschappelijke opdracht van ons CAW.

In dit interview lees je wat collega’s Davy en Brynn erover te vertellen hebben.

“Het CAW Oost-Vlaanderen charmeerde me met zijn projecten en de visie die erachter schuilgaat”, zegt Davy Ysebaert, landmeter van opleiding en vandaag leidinggevende bij de technische dienst van het CAW. “Mijn eerste werkdag viel samen met een CAW Tournee-dag. Toen werd dat gevoel nog sterker.” Met de CAW Tournees slaat de directie een brug naar de medewerkers. Enkele keren per jaar communiceert ze op een interactieve manier over het beleid. “Je leert zo nieuwe projecten en samenwerkingen kennen. Het is een initiatief dat ik alleen maar kan toejuichen. Op die dagen ontmoet je ook collega’s uit andere regio’s van de provincie, dus tegelijk is het een moment van verbinding.”

Brynn gaat volmondig akkoord met Davy. Ze maakt deel uit van het onthaalteam van het JAC, het Jongerenaanbod van het CAW. Ze beantwoordt grote en kleine vragen van jongeren tussen twaalf en vijfentwintig jaar en gaat met hen in gesprek om te weten of een doorverwijzing naar een andere dienst noodzakelijk is. “Wat me vooral bijblijft van de CAW Tournees, is de warmte. Het was heel gemakkelijk om met collega’s uit andere regio’s een gesprek te beginnen.”

Bijna altijd een ‘ja’ op de vraag naar opleiding

Het CAW focust op een duurzame loopbaan en zet in op talent. “We hebben een goed zicht op onze doorgroeimogelijkheden”, aldus Davy. “Zo krijg je een toekomstperspectief. Heel wat vacatures verspreidt de HR-afdeling eerst intern, voor ze extern te communiceren. Zo maakt het CAW Oost-Vlaanderen het mogelijk om binnen de organisatie van functie te veranderen en blijft de expertise ook binnen het CAW.”

“Vorig jaar groeiden twee hulpverleners bijvoorbeeld door tot een meer leidinggevende functie”, vult Brynn aan. “Dat is mee mogelijk dankzij het opleidingsaanbod. We krijgen regelmatig bericht over de opleidingen die je kan volgen, zoals Frans voor hulpverleners. Verder zijn er jaarlijkse opleidingen, maar kan je ook een formele of net een eerder informele opleiding aanvragen. Het antwoord is bijna altijd: ‘Ja, en ken je nog geïnteresseerden?’ (lacht). Er is een intern zoekplatform voor, en je kan ook loopbaanbegeleiding aanvragen.” Davy vult aan: “Opleidingen vormen een vast onderdeel van je functioneringsgesprekken, en er staat een stevig budget voor opzij per werknemer. Daarmee kan je echt mooie dingen doen. Mensen in mijn team volgden bijvoorbeeld een bijscholing rond sanitaire installatietechnieken, maar net zo goed kunnen ze intekenen op een opleiding voor meer persoonlijke vaardigheden.”

De inspiratieweek

Jaarlijks organiseert CAW Oost-Vlaanderen een week boordevol inspirerende workshops door talenten van eigen bodem en externe gastsprekers. Een unieke kans om afstand te nemen van de dagelijkse werking en om verbinding te maken met collega’s en vrijwilligers. Dit jaar kregen de medewerkers van het CAW keuze uit een dertigtal workshops. “Ik koos onder meer een sessie over hoe je je innerlijke zelf naar buiten kan brengen”, zegt Brynn. “In de hulpverlening ben je vaak zelf je enige werkinstrument. Daarom is zelfzorg heel belangrijk.” Davy volgde een workshop over de samenwerking tussen het CAW en de penitentiaire instellingen. “Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in het detentiebeleid, dus de kans om iets bij te leren kon ik niet laten liggen”, lacht hij.

Vertrouwen van de organisatie

Wat het verder mogelijk maakt om je job optimaal te blijven doen en jezelf verder te ontwikkelen, is dat het CAW zijn medewerkers vertrouwen geeft. “Ik kreeg de ruimte om hier te doen wat ik leerde bij mijn vorige werkgever, namelijk alle informatie over het patrimonium samenbrengen op één platform”, legt Davy uit. “Dat de directie je vertrouwt met die grote verantwoordelijkheid en je er veel vrijheid in geeft, is heel fijn. En bots je toch ergens tegenaan, dan kan je dat altijd bespreken met je team en leidinggevende.”

Wat het verder mogelijk maakt om je job optimaal te blijven doen en jezelf verder te ontwikkelen, is dat het CAW zijn medewerkers vertrouwen geeft.

“Je krijgt de ruimte om je ding te doen en daarbij ook out of the box te denken”, merkt Brynn op. “Het management kijkt daarbij trouwens lang niet alleen naar je diploma. Ik was bijvoorbeeld psychiatrisch verpleegkundige voor ik hier solliciteerde, en was niet zeker of mijn diploma geschikt zou zijn voor het JAC. Maar gelukkig telde mijn ervaring ook mee. Intussen weten ze hier dat we ons werk heel goed doen.”

Werken bij CAW Oost-Vlaanderen

We zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers! Heb je goesting in een nieuwe uitdaging? Of ken je iemand die er wel eentje kan gebruiken? Je vindt alle openstaande vacatures op onze website.

Meer weten over Baanbrekende Werkgever 2024

Baanbrekende Werkgever is een initiatief door Jobat, De Lijn en AMS. Binnen dit initiatief kunnen bedrijven en organisaties jaarlijks deelnemen aan een certificatietraject. Dit is een intens leertraject met begeleiding, workshops, ideeënuitwisseling … CAW Oost-Vlaanderen heeft hieraan deelgenomen én het traject succesvol afgelegd. In de komende jaren blijven we ijveren voor een HR-beleid waarin we onze sterktes koesteren en de werkpunten ombuigen.

Ontdek meer over Baanbrekende Werkgever en de deelnemers op https://www.baanbrekendewerkgever.be/baanbrekendewerkgevers-24

Interviewer: Jessica De Block
Fotograaf: Lies Willaert