50 jaar Welzijnszorg: een terugblik

Op 30 mei 2020 vierden we de vijftigste verjaardag van Welzijnszorg: 50 jaar lang samen met vele vrijwilligers strijden tegen armoede. Helaas moesten we Picknick Solidair, een groot solidariteitsevenement in Leuven, annuleren. Onze solidariteitsmuur in het stadspark zou de blikvanger van de dag worden. Een muur vol affiches waarop mensen tonen hoe zij solidair zijn.

Niets doen, was echter geen optie! Door de coronacrisis werd onze oproep “samen solidair tegen armoede” immers nog relevanter dan ooit. En zo ontstond Atelier solidair: een virtuele muur met meer dan 400 prachtige solidariteitsaffiches. Welke spreekt jou het meeste aan?

Heel de maand juni lanceren we dagelijks een korte video waarin iemand één affiche uitkiest en antwoord geeft op de vraag: “wat betekent solidariteit voor jou?”

“Streven naar een andere beeldvorming. Geen blaming, shaming of medelijden. Maar mensen in armoede aan hun rechten laten komen.” (Tine Vanregenmortel, HIVA)

“Op het podium letterlijk mijn stem gebruiken om mensen bewust te maken. Het is zeer interessant om eens door een andere bril te kijken.” (Eva De Roovere, zangers CD Solidair)

Voor mezelf begint solidariteit met de ‘cultuur van het genoeg’. Hoeveel middelen, materiële zaken, tijd heb je écht nodig voor jezelf? Dan volgt het besef dat het leven veelal niet zo maakbaar is, als velen ons willen doen geloven. En dan kan je niet anders dan het téveel, herverdelen. In de eerste plaats verwacht ik dat van een overheid maar helaas maken zij de rijken vaak nog rijker. Mensen in armoedesituaties hebben meer nodig dan een aalmoes. De ambitie van een regering moet hoger liggen dan het bieden van noodhulp.

Dat vinden ook de Welzijnsschakels. Dit zijn kleine vrijwilligersverenigingen die ontmoetingen met mensen in armoedesituaties centraal stellen. Zij gingen creatief op zoek naar alternatieven manieren om mensen in armoede niet in de kou te laten staan. Ze organiseerden virtuele kampen, stoepbezoeken, wijktelefoons, reorganiseerden noodhulp  … #Trots! In tijden van crisis zijn mensen vernuftig en solidair. Laten we dat dan ook niet vergeten na deze crisis! De kleurplaten “Eerlijke kansen voor iedereen, nu en na corona” van onze collega’s van Welzijnsschakels kunnen je hier uitstekend bij helpen!  

— Sylvie Vanderhoydonck, Regiomedewerker Welzijnszorg Oost-Brabant