Boek: ‘Terug naar de samenleving: Een leven na detentie’

Hoe ziet het leven van mensen die vrijkomen uit de gevangenis eruit? Waar lopen ze tegenaan om terug een plek te vinden in de samenleving? Hoe moeilijk is het om je leven weer op te bouwen nadat je vrijkomt uit de gevangenis? Wat voor ondersteuning hebben ze hierbij nodig?

Het herintreden in de samenleving na een langdurige detentieperiode is een ingrijpende ervaring. Voor mensen die na jaren van gevangenschap weer de vrijheid proeven, is de overgang naar het dagelijkse leven een enorme uitdaging. Liesbeth Naessens & Peter Raeymaeckers hebben deze complexe situatie onder de loep genomen en er diepgaand over geschreven in het boek ‘Terug naar de samenleving: Een leven na detentie’.

Wat na een leven in de gevangenis?

‘Terug naar de samenleving: Een leven na detentie’ werpt een uniek licht op het proces dat volgt op de vrijlating. Hoe worden deze individuen begeleid in hun terugkeer naar de maatschappij, en welke stappen worden ondernomen om hen te ondersteunen? In het boek duik je in de beleving van die personen én worden werkzame principes onthuld van de buddypraktijk, en kritische randvoorwaarden waaraan een buddyproject moet voldoen om kwalitatieve ondersteuning te kunnen bieden. Een absolute aanrader voor praktijkwerkers en beleidsmakers die aan de slag willen met mensen na detentie!

Daarnaast bieden interviews met voormalige gedetineerden, zoals het gesprek met Nico, waardevolle inzichten. Hierdoor krijg je een beter begrip van hoe zij het vrijlatingsproces ervaren, welke valkuilen ze tegenkomen en hoe ze de juiste personen kunnen raadplegen om op het juiste pad te blijven.

Voor wie aan de slag wil met mensen na detentie

‘Terug naar de Samenleving: Een leven na detentie’ is gratis beschikbaar op de website van Acco. Benieuwd om meer over het onderzoek te weten te komen? Lees het boek hier.