Brandweerzone Antwerpen en CAW Antwerpen voeren samen campagne

Door de energiecrisis gaan mensen op zoek naar alternatieve vormen om zich te verwarmen. Die zijn vaak gevaarlijk en in oktober  stierven twee mensen aan CO-intoxicatie nadat ze zich binnenshuis probeerden te verwarmen met een barbecue. Samen met Brandweerzone Antwerpen werkten we een campagne uit om zo veel mogelijk mensen in kwetsbare situaties te waarschuwen voor de gevaren van kolenvuurtjes en andere alternatieve verwarmingsbronnen binnenshuis.

Het haalde al een paar keer het nieuws dit jaar: het aantal slachtoffers van CO vergiftiging neemt toe. Dit jaar maakte het giftige gas in ons land al 60 doden en dat is dubbel zoveel als in de voorgaande jaren. Door de hoge energiekosten zetten mensen hun ramen minder open en proberen ze kosten te drukken door goedkopere brandstoffen te gebruiken of  het onderhoud over te slaan.

Ook steden en brandweerzones waarschuwden al voor de gevaren van CO-vergiftiging. Meer mensen verwarmen op alternatieve manieren en gebruiken daarbij bijvoorbeeld petroleumkachels, brandhout, omgekeerde bloempotten met theelichtjes,  vuurkorven of barbecues. Dat leidde al tot dodelijke incidenten.

Samenwerking met Brandweerzone Antwerpen

Samen met Brandweerzone Antwerpen werkte CAW Antwerpen een campagne uit om zo veel mogelijk mensen in (financieel) kwetsbare situaties te waarschuwen voor de gevaren van alternatieve verwarmingsbronnen binnenshuis. De brandweer maakt een flyer op basis van informatie van Woonhaven. Atlas voerde een taalcheck uit op klare taal zodat mensen die weinig taalvaardig zijn de boodschap toch goed kunnen begrijpen. CAW Antwerpen bracht het welzijnsperspectief binnen: de flyer wil niet enkel waarschuwen en verbieden, maar reikt ook de hand naar wie hulp nodig heeft.

Samen met APSMO ( het Antwerps Platform van Sociale Middenveld Organisatiezorgden) zorgen we dat zoveel mogelijk partners de boodschap en de flyer mee zullen verspreiden. We schakelen ook de infoschermen in onze CAW huizen in om deze campagne te ondersteunen. Zo werken we allemaal samen om het aantal slachtoffers verder te beperken.

Help je mee de flyer te verspreiden? Zo kunnen we samen mensenlevens redden.

Je kan de flyer hier downloaden ( formaat A4)

Flyer Nederlands

Flyer Frans

Flyer Engels