Club Brugge Foundation, Stad Brugge en CAW laten niemand buitenspel staan

Tijdens deze moeilijke tijden dreigen heel wat mensen die reeds voor de uitbraak van het COVID-19 virus moeilijkheden hadden nu nog meer uit de boot te vallen. Bepaalde doelgroepen dreigen volledig geïsoleerd te raken van de samenleving, kunnen moeilijk geïnformeerd worden over de verschillende corona-regels en dreigen hun houvast en netwerk kwijt te raken. Om het in voetbaltermen uit te drukken: wie voor de uitbraak van het coronavirus reeds op de buitenspellijn balanceerde dreigt nu volledig offside komen te staan. Daar willen Club Brugge Foundation, Stad Brugge en CAW Noord-West-Vlaanderen in Brugge iets aan doen. De verschillende partijen vernieuwen en versterken hun engagement binnen het sportief-sociaal project ‘Club Brugge Younited’ waarbij maatschappelijk kwetsbaren uit Brugge via de kracht van het voetbal worden vooruitgeholpen in het leven.

Vernieuwd en versterkt engagement projectpartners ‘Club Brugge Younited’

Projectpartners Club Brugge Foundation, OCMW Brugge (vertegenwoordigd door ’t Sas en Buurtsport) en CAW Noord-West-Vlaanderen geloven dat de kracht van het voetbal personen die het moeilijk hebben kan helpen om een betere toekomst te geven. Aan de hand van wekelijkse trainingen aan het Jan Breydelstadion brengt Club Brugge Younited wekelijks een 20-tal maatschappelijk kwetsbaren uit Brugge samen om te voetballen. Deze bijeenkomsten en verschillende teambuildingsactiviteiten geven de spelers een structuur waarop ze kunnen verder bouwen. Het leert hen winnen, laat hen bouwen aan een positief zelfbeeld en laat hen deel uitmaken van een hecht team. Zo trachten ze samen te werken aan de re-integratie in de samenleving en de eerste stap te zetten in de richting van een nieuw begin.

Het team van ‘Club Brugge Younited’ start op maandag 7 september al aan hun 12de voetbalseizoen. Het doet dit met een vernieuwd en versterkt engagement van de verschillende samenwerkende projectpartners – Club Brugge Foundation, CAW Noord-West-Vlaanderen en OCMW Brugge – die volop samen geloven in de kracht van dit sportief-maatschappelijk project. Dit engagement werd geofficialiseerd op een persmoment in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge door de ondertekening van een nieuwe convenant die de krijtlijnen voor de toekomstige ambities weergeven. Geen toeval dat dit persmoment net in het Sint-Donaaspark plaatsvond, want daar was ook het mobiele bureau aanwezig van jongerenwerking Route 36. Het mobiele bureau kon rekenen op de financiële steun van Club Brugge Foundation dat een deel van de winst van de verkoop van mondmaskers schonk aan de organisatie.

Schepen van Preventie Mathijs Goderis en OCMW-voorzitter Pablo Annys waren aanwezig op het persmoment en gaven meer uitleg bij de werking van dit mobiele bureau:

“Het concept van het mobiele bureau is zeer eenvoudig. De ‘camionette’ van de preventiewerkers sluit aan bij de buurtsportcaravan, men rolt de luifel uit, zet de plooitafels op en men is vertrokken. De jongere kan eens passeren om een goeiedag te zeggen of kennis te maken met Route 36. Al richten we ons vooral naar de jongeren uit de buurt, toch is iedereen welkom. Een buurtbewoner die zijn wandelingetje doet en even komt vragen wat er aan de hand is, kan ons nuttige info geven over het reilen en zeilen in de wijk; ouders die even komen genieten van hun spelende kinderen,…Om dit alles logistiek waar te maken, konden we rekenen op financiële steun van de Club Brugge Foundation. Een deel van de winst van de verkoop van mondmaskers werd aan Route 36 geschonken. Hiermee werden twee oplaadbare batterijen aangekocht om voldoende elektriciteit te voorzien, wifi- voorziening, een koffiezetapparaat, een aantrekkelijke luifel,…” aldus Schepen van Preventie Mathijs Goderis.

 

OCMW-voorzitter Pablo Annys: “Voor de Brugse jongeren speelt het geen rol bij welke organisatie een hulpverlener betrokken is. Of het nu het OCMW, het CAW, Buurtsport of de stad is, voor hen maakt het op zich niet zoveel uit. We willen met Route 36 vooral investeren in hulpverlening zonder tussenschotten, waar jongeren op de eerste plaats komen. De medewerkers van Route 36 hebben dat alvast begrepen door met hun mobiel bureau de baan op te gaan. Op die manier kunnen we de jongeren directer bereiken en de drempel naar onze werking nog een stuk doen verlagen.”

De verantwoordelijken van de verschillende projectpartners van Club Brugge Younited aan het woord:

Peter Gheysen, Coördinator Club Brugge Foundation

“We hebben afgelopen maanden gemerkt dat deze coronacrisis voor mensen in moeilijkheden extra zwaar is. Hun reeds broos netwerk werd nog meer op de proef gesteld. Daarom zijn we ook samen met de projectpartners geregeld contact blijven houden met onze spelers, ondanks het feit dat fysieke trainingen niet mogelijk waren. Het versterken van dit gezamenlijk engagement om dit sportief-sociaal project ook in de toekomst met volle overtuiging te blijven uitvoeren geeft aan dat Club Brugge Younited zijn doel zeker niet voorbij schiet. We kijken dan ook vol enthousiasme uit naar de start van ons 12de seizoen, zij het dan op een coronaproof manier. Het verlangen van de deelnemers om terug te starten en de bal weer aan het rollen te brengen is alvast torenhoog.”

Christel Verhas, Algemene Directrice, CAW Noord-West-Vlaanderen

“Het belang van een project als Club Brugge Younited voor de deelnemers en sociale partners is tweedelig. Zo kan een laagdrempelige activiteit als voetbal een toegangspoort zijn tot de nodige sociale hulpverlening voor de deelnemers. Maar omgekeerd kan het voor een hulpverlener betekenisvol zijn om cliënten terug te laten genieten van alledaagse activiteiten en hen kennis te laten maken met het Younited-team. Ook is er de covenant die op nationaal niveau werd aangegaan tussen Younited Belgium en de CAW’s. Dit willen we ook bekrachtigen op lokaal niveau gezien de sterke samenwerking tussen Club Brugge, OCMW Brugge (vertegenwoordigd door ’t Sas en Buurtsport) en ons eigen CAW. Tevens is dit het vertrekpunt van de huidige denkoefening binnen onze eigen organisatie hoe we de gedragenheid van de sociale ondersteuning nog kunnen verbreden. Denk hierbij onder meer aan thema’s als welzijn, wonen, werk,…”

Kenny Van Houcke, Verantwoordelijke Vlaanderen YOUNITED BELGIUM

“Voetbal is maar een middel, maar wat een middel. Geen enkele sport heeft zo’n breed draagvlak. Younited Belgium bestaat elf jaar en heeft in die tijdspanne veel ervaring opgebouwd. Ons netwerk van sociale organisaties, voetbalclubs en stedelijke diensten kan getuigen van de procesmatige manier waarop zowel lokaal als nationaal gewerkt wordt, steeds met één oog op de sociale doelstellingen en het andere op het voetbalspelletje. Onze spelers en supporters zijn experten in het dagelijkse overleven. Zij strijden tegen kwetsbaarheid op verschillende vlakken zoals huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede of verslaving. Ze vinden in hun team meer dan enkel ploegmaats, ze vinden er ook een thuis. Ondertussen hanteren 28 lokale Younited-teams verspreid over het ganse land deze methodologie. Jaarlijks organiseert Younited Belgium tal van bijeenkomsten en nationale tornooien waar alle Younited-teams samen komen en van voetbal een groot feest maken.”

 

Lees hier het volledige bericht.