CAW Boom Mechelen Lier

Tijdelijke dagopvang voor dak- en thuislozen

Dak- en thuislozen kunnen vandaag quasi nergens meer terecht door de sluiting van vele publieke en semi-publieke gebouwen en werkingen. Daarom hebben Stad Mechelen en haar armoedepartners met spoed een tijdelijke dagopvang ingericht in de voormalige ziekenhuiscampus op de Zwartzustersvest. Die gaat van start op maandag 23 november en wordt verdergezet tot de maatregelen weer versoepelen en de basiswerkingen opnieuw kunnen openen. 

“Toen bleek dat de huizen van onze basiswerkingen, waar dak- en thuislozen vaak terecht kunnen, moesten sluiten ten gevolge van de federale gezondheidsmaatregelen, signaleerde het KAN de nood aan een dagopvang voor dak- en thuislozen. Het kan niet dat deze mensen in onze stad moeten ronddolen en aan hun lot worden overgelaten”, zegt schepen van sociale zaken en armoedebestrijding Gabriella De Francesco.

De verschillende partners werden met spoed samengebracht om een dagopvang uit te werken. “De stad voorziet in het gebouw en logistiek, het CAW doet de coördinatie en onze KAN-partners bieden mee begeleiding en activiteiten aan”, zegt Gabriella De Francesco. “Ik ben verheugd dat we snel kunnen schakelen vanuit deze mooie samenwerking.”

Lichtpuntjes

Het KAN is het Mechelse netwerk van kansarmoedeorganisaties die door Stad Mechelen worden betoelaagd en de laatste jaren meer betrokken worden bij het beleid. Natasja Lories, voorzitter van het KAN en tevens coördinator van De Keeting vzw licht toe welke rol de armoedeorganisaties hierin spelen: “De armoedeorganisaties bieden een warm(e) (t)huis voor mensen, met specifieke aandacht voor mensen die in zeer kwetsbare situaties (over)leven. Gezien het reguliere aanbod conform de geldende maatregelen teruggeschroefd werd, zochten we samen naar een alternatief om de komende weken alsnog een plek te creëren om mensen letterlijk én figuurlijk niet in de kou te laten staan.”

“De gemeenschappelijke deler die we binnen het KAN hebben is zowel het detecteren en het signaleren van bepaalde noden, alsook het engagement aangaan om samen gestalte te geven aan oplossingen voor die noden. Ook in deze coronatijd willen we niemand achterlaten en wensen we nabij te blijven, ook wanneer vele deuren gesloten zijn overdag. Zo zal er steeds iemand vanuit de organisaties aanwezig zijn om – op basis van de noden van mensen – activiteiten te voorzien, opdat deze donkere en kille dagen enigszins lichtpuntjes kennen”, klinkt het.

Het CAW Boom Mechelen Lier, dat op dezelfde locatie sinds dit jaar samen met Stad Mechelen ook de winternachtopvang organiseert, stelt zich verantwoordelijk voor de coördinatie van de tijdelijke dagopvang. Directeur Bart Claes: “Wie het al moeilijk had voor de coronacrisis, zowel naar armoede of dakloosheid, heeft het nu nog moeilijker. We zetten in op deze nieuwe, sterke samenwerking met de Stad Mechelen en kansarmoedepartners om ondersteuning en begeleiding te bieden aan onze burgers.”