Daklozenopvang in Leuven

In het Leuvense straatbeeld zijn op het eerste gezicht niet veel daklozen te bespeuren, maar ze zijn er wel degelijk. Het gaat vooral om autochtone mannen, zowel twintigers als ­50-plussers die op straat leven door de dure woningmarkt of een verslaving. Ook voor hen zorgt de coronacrisis voor extra problemen.

Wat als je nergens terecht kan

Door de strenge gezondheidsmaatregelen zijn openbare gebouwen, zoals bibliotheken of stations al even gesloten. Het zijn plaatsen waar daklozen normaal gezien vaak verblijven, net zoals in parken. Maar ook daar mogen ze niet meer rustig op een bankje zitten. Ook onderling contact mogen ze niet meer hebben. Daarom organiseert CAW Oost-Brabant, samen met de stad Leuven een dagopvang voor daklozen. Ze zijn welkom in de sporthal in de Rijschoolstraat en dat van 10 uur ’s morgens tot 6 uur ’s avonds.

Nood aan opvang en rust

“We merken dat daklozen het op straat erg moeilijk hebben”, zegt Bert Lambeir, directeur van CAW Oost-Brabant. “Het is sowieso al geen gemakkelijk leven op straat, maar in deze periode kunnen ze overdag nergens meer terecht. Er is dus effectief nood aan een ruimte waar zij overdag kunnen en mogen aanwezig zijn en we wat basisdiensten kunnen voorzien.” In de dagopvang is plaats voor zo’n 40 personen. De maatregelen rond social distancing zullen gerespecteerd worden, zegt Lambeir:  “We willen ervoor zorgen dat de mensen die op straat leven daar kunnen rusten. Er zijn sanitaire voorzieningen voorzien, er zijn tafels, stoelen en veldbedden aanwezig. Maar we zullen te allen tijde de afstand tussen de personen respecteren.”

Er wordt ook een lunch voor de bezoekers klaargezet. Ze worden begeleid door medewerkers van het CAW en vrijwilligers van de opleiding Sociaal Werk aan de hogeschool UCLL van wie de stages stopgezet zijn. Het is duidelijk dat de nood groot was: al op de eerste dag meldden zich 20 bezoekers aan.

Nachtopvang verlengd

Het CAW zet in Leuven ook iedere winter een nachtopvang voor ­daklozen op. Die nachtopvang is nu vanwege de coronacrisis verlengd. ‘Veel daklozen hebben een netwerk van vrienden bij wie ze op de zetel kunnen slapen. Momenteel is dat uiteraard onmogelijk. We hebben onze nachtopvang daarom met een maand verlengd, en de capaciteit opgetrokken van twaalf naar zestien mensen. De opvang was de voorbije weken iedere nacht volzet’, zegt Lambeir nog.

In de pers