CAW Oost-Brabant

Dit gaan onze jongeren nooit vergeten…

Op vrijdag 13 maart sloot ik samen met een aantal jongeren de deuren van het OverKop huis in Tienen, niet wetend wanneer we terug samen zouden binnenkomen!

We namen afscheid van onze tweede thuis voor een onbepaalde tijd! Geen afscheid met knuffels maar met een zwaai en tot……??? Hopelijk snel dachten we bij onszelf!

De rit naar huis met de trein voelde anders. Wie had dat kunnen denken dat we, een plek die zo belangrijk is voor vele jongeren, moesten sluiten door een onzichtbaar iets – Corona genaamd?  De boodschap moest nog even bezinken en doordringen!

Dinsdag 17 maart hadden we onze eerste videovergadering via Teams. Ik kon langer slapen want ja, de vergadering ging gewoon door in mijn living. We waren het onmiddellijk eens:

Niet bereikbaar zijn voor onze jongeren was geen optie!

De energie van ons team spatte van het scherm. Er werd out of the box gedacht: online ateliers, online cafés met meerdere jongeren, blijven wandelen met de jongeren die er het meest nood aan hebben, videocalls… we zochten de mogelijkheden uit van de verschillende mogelijke apps, een kluwen van kanalen, maar 1 ding hadden ze gemeen, ze maakten dat we verbonden konden blijven met onze jongeren en met elkaar! Diezelfde namiddag al ging het eerste online café en het eerste online atelier door.

Samen zou het allemaal wel lukken!

‘Overkop Tienen goes online!‘ Deze boodschap stuurde we al snel de wereld in. Het idee werd met veel enthousiasme onthaald. Tijdens de online cafés bellen we via Messenger en de webcam. De sfeer is er ontspannen en respectvol. Naast de nodige frustraties wordt er ook plezier gemaakt, bekijken we of er ook voordelen zijn aan heel deze lockdown, worden er ervaringen uitgewisseld over hoe omgaan met deze maatregelen en steken we elkaar ook een hart onder riem. Het geeft een hartverwarmend gevoel om hierbij aanwezig te zijn. Ook jongeren uit andere OverKop huizen sluiten aan wat de betekenis van een OverKop huis nog maar eens verder onderstreept.

Tijdens de virtuele ateliers zorgen we voor de nodige ontspanning. We zingen onze longen uit ons lijf tijdens de karaoké, we delen onze beste dansmoves tijdens een homeparty, spelen een spel… maar we maken ook tijd voor ademhalingsoefeningen tijdens de relaxatie of schrijven een brief aan onszelf in de toekomst tijdens de schrijfateliers. De jongeren zijn ons erg dankbaar dat we dit doen. Het geeft de nodige structuur en invulling aan hun dag, want voor velen zijn hun dagen nu vooral leeg.

Naast de vrijetijdsinvulling blijven we ook nog steeds een luisterend oor bieden aan onze jongeren. Wat zeker ook nodig is in deze tijden. Voor heel wat jongeren is OverKop Tienen een tweede thuis, waar ze naartoe kunnen komen om de eenzaamheid te doorbreken, even te vluchten voor de spanningen thuis, gewoon zichzelf mogen zijn,…. Het ‘fysieke huis’ valt nu even weg, dus we vinden het heel belangrijk dat we dit ook tijdens deze periode kunnen ondervangen.

Dagelijks hebben we babbeltjes met jongeren over hun situatie, we proberen hen te ondersteunen en ook door te verwijzen naar meer gespecialiseerd online aanbod. We krijgen ook de verhalen van jongeren die mee in de vuurlinie staan in de verzorgingstehuizen en mogelijks besmet zijn. Deze verhalen gaan door merg en been! Het elkaar zien via een scherm is fijn, maar blijft toch raar.

Vorige week ging ik wandelen met 1 van de jongeren en bracht ik nog wat kook- en creamateriaal langs bij een andere jongere. Hen in het echt zien, maar van op afstand, gaf me een gelukzalig gevoel. Ze doen het allemaal goed en daar ben ik trots op. Al vraagt het van de ene meer vechtlust dan van de andere, ze zullen deze periode nooit vergeten.

Ze leren terug genieten van de kleine dingen, ze maken tijd voor hobby’s die ze al lang niet meer gedaan hebben, ze zorgen beter voor zichzelf, ze besluiten te kamperen in hun living nu ze niet naar buiten kunnen, ze halen oude contacten terug aan en genieten van de dagelijkse babbeltjes met ons.

OverKop Online! Samen Tegen Corona! 1 en al verbondenheid!

Charlotte Vanhoof is hulpverlener bij OverKop in Tienen.