Doorbreek het taboe

Het voorbije jaar kreeg 1712 opvallend meer oproepen binnen over familiaal geweld, grotendeels te wijten aan de coronacrisis en de lockdownperiode. 1712 is de hulplijn bij geweld en misbruik, een samenwerking tussen CAW en Vertrouwenscentrum Kindermishandeling.

Die grote stijging van het aantal oproepen is echter niet enkel te wijten aan die moeilijke periode die we met z’n allen doormaken. Familiaal geweld is van alle tijden en komt voor in alle soorten milieus. Het speelt zich af in de schaduw van een relatie, soms zichtbaar en soms niet.

Met hun sensibiliseringscampagne willen CAW Oost-Brabant en de stad Leuven het taboe doorbreken, de beweging tegen familiaal geweld inzetten, het thema bespreekbaar maken en mensen vragen om hulp in te roepen wanneer dat nodig is.

Lockdown

Tijdens de lockdownperiode vorig jaar steeg het aantal oproepen over familiaal geweld en kindermishandeling fors in Vlaanderen. De hulplijn 1712 kreeg in het eerste halfjaar al tot 60% meer oproepen in vergelijking met het jaar ervoor. Gezinnen zitten door de coronamaatregelen veel meer en vaker dichtbij elkaar en frustraties kennen geen (externe) uitlaatklep. De gevolgen daarvan kunnen voor sommigen heel erg zwaar zijn.

Campagne

De campagne startte op 25 november 2020, internationale dag tegen geweld op vrouw, met de slogan  ‘Maak een vuist tegen familiaal geweld’. Dit jaar licht de campagne verder elke vorm van familiaal geweld uit.  Stuk voor stuk krijgen psychisch, financieel, fysiek, emotioneel en seksueel geweld hun eigen moment in de campagne. Op die manier wordt het overkoepelende thema concreter en makkelijker bespreekbaar.  Het doel is om zoveel mogelijk mensen te sensibiliseren tegen elke mogelijke vorm van familiaal geweld in een relatie.

1712

Centraal in deze campagne staat 1712, de professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. Bij 1712 bel, mail en chat je in alle vertrouwen. De hulplijn is gratis en anoniem. Je oproep naar 1712 verschijnt niet op de telefoonrekening en je hoeft niet te zeggen wie je bent. Met deze campagne willen we deze hulplijn ruim bekendmaken.

Wie in een situatie zit van familiaal geweld, of er getuige van is, kan ook steeds terecht bij het CAW voor advies, begeleiding en opvang. Ook voor kinderen is er gepaste hulp. Naast haar begeleidingsaanbod heeft CAW Oost-Brabant een vrouwenopvangcentrum op gekend adres in Diest en een Vluchthuis op geheim adres waar vrouwen en hun kinderen terecht kunnen bij dit soort geweld.

In de schaduw

Familiaal geweld heeft veel gezichten. Het is vaak genuanceerder en dieper ingeworteld dan het kan doen uitschijnen. Naast het gekende fysieke geweld kan het ook vormen van psychisch, financieel, emotioneel of seksueel geweld aannemen. Van negeren tot dreigen, slaan tot wurgen, dwingen om seks te hebben tot verkrachten, bestelen tot afpersen. Heel wat gezinnen in Vlaanderen krijgen er dagelijks mee te maken.

Aangezien het meestal over huiselijk geweld gaat, gebeurt het vaak achter gesloten deuren. Het gebeurt in de schaduw van een relatie. Dat gegeven wordt in deze campagne uitgelicht en bespreekbaar gemaakt.

Erover praten met iemand is een eerste stap. Liefst zo snel mogelijk. Soms zoeken mensen hulp voor het ontaardt, maar soms loopt iemand al jaren met twijfels rond om er iemand over te vertellen, tot het juiste moment er is om te telefoneren.

Maatschappelijk thema

Familiaal geweld is een maatschappelijk probleem dat iedereen kan treffen, ofwel jezelf ofwel iemand in je omgeving. Stad Leuven zet daarom in samenwerking met het CAW zijn schouders onder deze brede sensibiliseringscampagne tegen familiaal geweld. Er is bewust gekozen voor een no-nonsense aanpak, waarin de problemen benoemd en erkend worden zoals ze zijn. Alleen door dit soort geweld bespreekbaar te maken en het taboe errond te doorbreken, zullen zij die ermee te maken krijgen erover durven te praten. Alleen zo kan het probleem duurzaam en oplossingsgericht aangepakt worden.

Doorbreek het taboe

De campagne wordt vooral digitaal gevoerd. Mogen wij u vragen onze sociale mediaberichten mee te delen via jullie kanalen zodat we samen zoveel mogelijk mensen kunnen bereiken?

Wil u graag een affiche uithangen in uw organisatie, dan sturen wij u die graag toe: contacteer hiervoor greet.monstrey@cawoostbrabant.be.