CAW Oost-Vlaanderen

Een warme plaats waar iedereen welkom is

In Sint-Niklaas heeft het CAW Oost-Vlaanderen de oude peperkoekfabriek De Biekens verbouwd tot een geheel van zestien kleine studio’s voor tijdelijke opvang van dak- en thuislozen, twaalf werkplekken voor de medewerkers, spreekruimtes, crisisopvang en … een inloopcentrum. Wat is de bedoeling van zo’n inloopcentrum? Hoe werkt het? Wie komt daar? Vragen die CAW-medewerkster Wendy Vercruyssen met groot enthousiasme beantwoordt!

Echt voor iedereen

‘Iedereen is welkom. Bezoekers kunnen een koffie drinken, of de krant lezen, of aan activiteiten deelnemen. Je doet waar je zin in hebt. Daardoor zien we een heel verscheiden groep van mensen langskomen. Zo komt hier elke donderdag een groep bejaarden samen haken en breien. En daarnaast zie je ook vluchtelingen of daklozen passeren. Of iemand die hier een beetje verder op een werf aan het werken was en wilde weten wat we hier deden. Dus de drempel is heel laag.

Door die grote verscheidenheid in bezoekers, is de sfeer dan ook bijzonder. Want er zijn niet veel plaatsen waar iedereen zomaar terecht kan. Bovendien werkt die diversiteit niet stigmatiserend.
Het is niet omdat je hier langskomt dat je naar hulp zoekt of dat je met een bepaald probleem zit. Je kan hier ook gewoon meedoen aan bijvoorbeeld de kooknamiddagen. Dan bereiden we van alles en nog wat: van Vlaamse klassiekers tot Marokkaanse gerechten. En er zijn ook mensen die Nederlands volgen, zij komen dan naar hier om in groep hun Nederlands te oefenen.

Ook binnen het team van medewerkers kennen we een grote diversiteit. Hierdoor hebben we meer voeling met wat er leeft en voelen de bezoekers zich nog meer op hun gemak.

Mensen stellen armoede vaak gelijk met “geen geld”. Maar vaak is er ook het probleem van eenzaamheid, omdat men geen netwerk heeft. En dan kunnen die activiteiten echt de wereld voor hen openen.’

 

Meer weten?

Dit artikel verscheen ook in Magis, het magazine van CAW Oost-Vlaanderen (jaargang 8, nr. 4, okt-nov-dec 2021). Blijft op de hoogte: schrijf je in en ontvang Magis in je brievenbus of digitaal!