Zelfvertrouwen is essentieel

Na 5 jaar kwam Eric vrij uit de gevangenis. Intussen gescheiden, kon hij nergens terecht. Hij wilde graag zijn leven terug oppakken, een plek om te wonen, werk, … Alles om zichzelf terug op te bouwen en zo ook terug contact te durven nemen met zijn kinderen.

CAW Oost-Brabant beschikt over verschillende doorgangswoningen waar mensen als Eric terecht kunnen voor begeleiding met verblijf. Omdat de vraag groter blijft dan het aanbod, ook in de bredere regio Oost-Brabant, zijn de afgelopen maanden drie doorgangswoningen in gebruik genomen.

Samen tegen leegstand

De woningen zijn panden die in afwachting van aankomende renovatie tijdelijk leeg staan. Dankzij Volkswoningbouw Herent kan CAW Oost-Brabant de leegstaande huizen nu gebruiken als doorgangswoning tot einde 2019.

In de huizen kunnen alleenstaanden of koppels terecht. Het verblijf is steeds tijdelijk en maakt altijd deel uit van een integrale begeleiding.

Woonbegeleiding met verblijf

“Er is veel vraag naar woonbegeleiding met verblijf,” vertelt Els Wydooghe, teamleider in Leuven. “Mensen die net uit de gevangenis komen en terug moeten opstarten, maar ook mensen die door een relatiebreuk op straat komen te staan en omwille van uiteenlopende redenen niet op de private markt terecht kunnen, of mensen die lange tijd op straat geleefd hebben of van de ene zetel naar de andere trokken. De situaties zijn heel divers.

In de begeleiding gaan we integraal aan de slag, dat wil zeggen dat we niet enkel op het wonen focussen, maar alle levensdomeinen aanpakken. We bekijken het financiële plaatje, alle paperassen en administratie, zorgen ervoor dat mensen al hun rechten benutten, gaan op zoek naar een dagbezigheid of werk. Ook vrije tijd en zingeving komen aan bod.

Wat een buur kan betekenen

We willen van een huis een thuis maken, en van de buurt waar ze wonen een plek maken waar ze rust vinden en zich goed voelen. En we werken aan herstel of uitbouw van het netwerk.

Het is enorm belangrijk dat mensen zich deel van de samenleving voelen, zich nuttig voelen. Zelfvertrouwen is zo essentieel. Samen lopen we zo een leerproces op maat van wat de mensen nodig hebben en bouwen we stukje bij beetje aan zelfstandigheid en doorstroom naar een langdurige en duurzame woonoplossing.”

Denkt u mee?

De woningen van Volkswoningbouw Herent zijn een tijdelijke oplossing, waar we graag gebruik van maken. Hebt u woningen ter beschikking die u wil verhuren als doorgangswoning? Of wil u als woonpartner graag samen met ons nadenken over hoe de tandem wonen-welzijn nog verder kan ingezet worden in de regio Oost-Brabant?

Neem dan contact op met Lieve Polfliet via lieve.polfliet@cawoostbrabant.be.